Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Κατ' ευφημισμόν η «αποκατάσταση των αδικιών» στο Δημόσιο

Αφορμή για αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση αποτέλεσαν οι δεκάδες τροπολογίες από κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς

Με την υπερψήφιση 14 τροπολογιών (δύο υπουργικών και 12 που κατατέθηκαν από βουλευτές), μετά από ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση και η έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών κ.ά. Διατάξεων».

Από τις 14 τροπολογίες, το ΚΚΕ σε δύο ψήφισε «όχι» (η μία ενεργοποιεί την ΠΝΠ για τα αποθεματικά και η δεύτερη προβλέπει το δανεισμό των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), σε τρεις «παρών», ενώ υπερψήφισε τις υπόλοιπες, καθώς περιέχουν ορισμένα από τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και αποκαθιστούν εν μέρει έναν ελάχιστο αριθμό από αυτούς.

Στο σύνολό του, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρά τον τίτλο του, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αφήνει απ' έξω, ανάμεσα σε άλλους, τις 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τους 3.500 εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», συνεχίζει να έχει σε εκκρεμότητα, σε ομηρία, όσους δουλεύουν στους δήμους με τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ.

Αφήνει επίσης «εκτός» όσους δουλεύουν χρόνια στο Δημόσιο με θετικές δικαστικές αποφάσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα την απαίτηση για συνέχιση από το κράτος των ένδικων μέσων, που σημαίνει πελατεία για τα δικηγορικά γραφεία.

Σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων αναφέρονταν οι 14 τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, από τις οποίες απορρίφτηκαν ασυζητητί οι 12. Από αυτές που έγιναν δεκτές, η μία αφορά την επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεων προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και η άλλη τους εργαζόμενους στην πρώην Δημοτική Αστυνομία.

Συγχρονισμένος αποπροσανατολισμός

Συνολικά, στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν 58 τροπολογίες. Η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει δεκτές τις 34 έδωσε την αφορμή για να ξεσπάσει μία ακόμα κοκορομαχία με τη ΝΔ, στην οποία συμμετείχαν Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τόσο για τη διαδικασία όσο και για το περιεχόμενο των τροπολογιών, καθώς ορισμένες από αυτές έκαναν δεκτά κατ' ελάχιστο ορισμένα από τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, λέγοντας ότι οι τροπολογίες αλλάζουν το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε επί της αρχής, απαίτησε την απόσυρσή τους. Οταν το αίτημα απορρίφτηκε, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν. Το Ποτάμι, δίνοντας συνέχεια, κατέθεσε αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τις 14 τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι δύο του ΚΚΕ που έκανε δεκτές η κυβέρνηση.

Λίγο μετά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στο αποπροσανατολιστικό σκηνικό που είχε ήδη στηθεί, ήρθε να συμβάλει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μπλοκάρισε τη διαδικασία της συζήτησης, καθώς εκείνη τη στιγμή «ανακάλυψε» ότι τρεις υπουργικές τροπολογίες, οι οποίες είχαν κατατεθεί από το πρωί, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχτούν στο νομοσχέδιο! Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτη.

Προσχηματική ευαισθησία

Τα τερτίπια αυτά των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ζ. Κωνσταντοπούλου, σχολίασε χτες από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Καραθανασόπουλος.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Είναι προσχηματική η ευαισθησία που έδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε γιατί η σημερινή κυβέρνηση μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τον κανονισμό της Βουλής και φέρνει πληθώρα τροπολογιών. Αυτά δεν κάνανε και αυτοί όταν ήταν κυβέρνηση;

Τα ίδια ακριβώς πράγματα, ό,τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση, κάνατε και εσείς. Μόνο που τώρα αλλάξανε οι ρόλοι. Σας αντιγράφουν όχι μόνο στο περιεχόμενο, αλλά ακόμα και στις μεθοδεύσεις. Βεβαίως και η κα. πρόεδρος μπορεί να έχει τις δικές τις προτεραιότητες και προσπαθεί κάθε φορά να τις επιβάλει. Και κάποιες φορές, όπως χτες (σ.σ.: προχτές) βράδυ, με τέτοιο τρόπο, που μπορεί να ξεπερνάει τα όρια του κοινοβουλευτικού κρετινισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προστασία τώρα της λαϊκής στέγης και περιουσίας από τους πλειστηριασμούς(2023-02-14 00:00:00.0)
Προκλητικά «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» από την κυβέρνηση(2018-07-13 00:00:00.0)
Δεν τόλμησε να συζητήσει την τροπολογία του ΚΚΕ(2013-06-19 00:00:00.0)
Πέρασε με το σύνολο του επενδυτικού νόμου(2013-04-11 00:00:00.0)
Αντιπολίτευση για τις... διαδικασίες(2004-07-28 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ(1996-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ