Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τους 7.652 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά». Οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον 16.390, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ειδικά στα απομακρυσμένα και ορεινά χωριά όπου έχουν μείνει όρθια λιγοστά σπίτια.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Δύο Τανζανοί κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν την Τρίτη κοντά στην πόλη Μπένι στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όταν η περίπολος στην οποία συμμετείχαν έπεσε σε ενέδρα ενόπλων από την Ουγκάντα. Στην ίδια επίθεση, τραυματίστηκαν άλλοι 13, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τεσσάρων κυανόκρανων.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση εξέλεξε για πρώτη φορά το εκλογικό σώμα στη λεγόμενη «συντηρητικότερη» πετρελαιοφόρα επαρχία του Καναδά, Αλμπέρτα. Νικητής στις πολιτειακές εκλογές αναδείχτηκε το (ιδρυθέν από τη δεκαετία του '60) «Νέο Δημοκρατικό Κόμμα» (NDP), σπάζοντας το μονοπώλιο της εξουσίας που είχε επί 44 χρόνια το «Προοδευτικό Συντηρητικό Κόμμα». Το NDP εξέλεξε 54 βουλευτές στην 83μελή Βουλή, έναντι 13 από το «Προοδευτικό Συντηρητικό Κόμμα».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αγώνα δρόμου ως τα μεσάνυχτα έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση μετά από τις εκλογές της 17ης Μάρτη, εξασφαλίζοντας έστω και οριακά πλειοψηφία 61 εδρών στην 120μελή Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρόβεν Ρίβλιν, θα πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής της λεγόμενης «Σιωνιστικής Ενωσης» που απαρτίζεται από τους Εργατικούς του Ισαάκ Χέρτζοκ και το κόμμα Χάτνουα της Τζίπι Λίβνι.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Αφέθηκε σήμερα ελεύθερο το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Tigris, που κατασχέθηκε την περασμένη βδομάδα από τις ιρανικές αρχές στο πλαίσιο δικαστικής απόφασης που δικαίωνε την ιρανική εταιρεία, Pars Talayieh Oil Product, με αφορμή μια διένεξή τους για την αποστολή 10 εμπορευματοκιβωτίων στο Ντουμπάι πριν περίπου δέκα χρόνια. Η Maersk έχασε την υπόθεση στο εφετείο και καταδικάστηκε να καταβάλει 3,6 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ