Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ελεγχος μετά τη σφαγή

Δύο νεκροί και 18 τραυματίες σε συμπλοκή

Ελέγχους στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησαν χτες οι αρχές, μετά τη συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων 18. Μετά την αιματηρή σύρραξη, σωφρονιστικοί και αστυνομικοί μπήκαν στους χώρους των φυλακών κάνοντας έρευνα, η οποία συνεχίστηκε και χτες στα κελιά της Γ' Πτέρυγας και σε άλλους χώρους. Βρέθηκε αυτοσχέδιος οπλισμός.

Η άγρια συμπλοκή ξέσπασε μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής. Αλβανοί και Αραβες - μεταξύ των οποίων Αλγερινοί - συγκρούστηκαν με ομάδα Πακιστανών στην Γ' πτέρυγα των φυλακών. Οι συγκρούσεις άρχισαν από το ισόγειο και γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλους τους ορόφους και τους διαδρόμους της πτέρυγας.

Στη διάρκεια της σύρραξης, δύο Πακιστανοί (35 και 30 χρόνων) έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 φυλακισμένοι τραυματίστηκαν. Από τους 18 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, οι 15 οδηγήθηκαν και πάλι στα κελιά τους, καθώς η κατάστασή τους δεν κρίθηκε σοβαρή. Οι άλλοι τρεις νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Ενας νοσηλεύεται στο «Σωτηρία» και φέρει τραύμα από μαχαίρι στον πνευμονοθώρακα και δύο στο «Τζάνειο». Ο ένας είναι χτυπημένος στο κεφάλι και ο άλλος φέρει τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα. Η κατάσταση και των τριών δεν εμπνέει ανησυχία.

Το αιματηρό περιστατικό προκάλεσε τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων του Κορυδαλλού, δεδομένου ότι τα παράθυρα της Γ' Πτέρυγας «βλέπουν» σε αυλές σχολείων. Τίθεται, έτσι, για μια ακόμα φορά, το χρόνιο αίτημα της οριστικής απομάκρυνσης των φυλακών από το δήμο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής τις φυλακές, απέδωσε τα επεισόδια στον υπερπληθυσμό των φυλακών και στην έλλειψη προσωπικού.

Για το θέμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης δήλωσε χτες ότι «ως ακαδημαϊκός δάσκαλος είχα πει πριν από 10 χρόνια πως οι φύλακες - είτε είναι δύο ή πέντε - κυβερνάνε τους διαδρόμους και οι σκληροί τους θαλάμους. Το θέμα είναι ποιος κυβερνάει εκεί μέσα». Ο Γ. Πανούσης συμπλήρωσε: «Εάν είναι περισσότεροι οι φύλακες θα έχουν και καλύτερες δυνατότητες να ελέγξουν, αλλά για την ώρα τα κυκλώματα ελέγχουν τις φυλακές και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, ιδίως του Κορυδαλλού, και όχι το προσωπικό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ