Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Στη Βουλή η απαλλαγή των μεγαλοεπιχειρηματιών για τις φοροπαραβάσεις

Χαρίζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο η συγκυβέρνηση, την ίδια ώρα που εντείνει τους εκβιασμούς στο λαό για την αποπληρωμή των «μνημονιακών» φόρων και χαρατσιών

Στη φάση της επικύρωσης από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής βρίσκεται από χτες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, με την οποία προκλητικά διαγράφει έως και 100% τα πρόστιμα, τους τόκους και κάθε είδους προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις τους, που αφορούν από λαθρεμπόριο μέχρι και εικονικά, δηλαδή πλαστά τιμολόγια! Στην ίδια ΠΝΠ περιέχονται και ρυθμίσεις με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για τη «βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ», οι οποίες δεν περιέχουν κανένα μέτρο για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εργοστασίων με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά αφήνουν το περιθώριο εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων. Η επόμενη συνεδρίαση των Επιτροπών καθορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τις αρχικές τοποθετήσεις των εισηγητών τους, θα καταψηφίσουν την ΠΝΠ. Η κριτική τους κάλυψε ωστόσο πλήρως τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΠΝΠ, επικεντρώνοντας στα περί «αδιαφάνειας», «διαπλοκής» και επιβράβευσης των μη «υγιών» επιχειρηματιών. Την ίδια ώρα, η πρόθεση της ΧΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ειδικό αγορητή της, είναι να ψηφίσει «παρών», ενώ κάνοντας «εποικοδομητική κριτική» στην κυβέρνηση σημείωσε ότι όσοι οφείλουν πάνω από 1 εκατομμύριο πρέπει «να διευκολυνθούν κατά περίπτωση»...

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, παρουσίασε την ΠΝΠ, με την οποία τροποποιεί το νόμο 4321 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ψήφισε η κυβέρνηση το Μάρτη, ως θετικό μέτρο για την τόνωση της οικονομίας. Επιπλέον, εντείνοντας τον εκβιασμό απέναντι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα για την αποπληρωμή των «μνημονιακών χαρατσιών» και προσφέροντας παράλληλα πλήρη κάλυψη στις προκλητικές φοροαπαλλαγές που προσφέρει η κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες, υπογράμμισε: «Οσοι δεν μπουν στη ρύθμιση, και όχι όσοι μπουν στη ρύθμιση, θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ΣΔΟΕ και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς»...

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει για λογαριασμό του κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα για επικύρωση την ΠΝΠ παρά το γεγονός ότι είναι σε πλήρη ισχύ από τις 27 Μάρτη. «Γιατί την κάνετε», σημείωσε, «αυτή τη μεθόδευση; Γιατί δεν το φέρατε με τροπολογία τη Μεγάλη Εβδομάδα που είχαμε νομοθετική εργασία; Γιατί ξέρατε ότι η διάταξη του TAXIS ανοίγει στις 17 Απριλίου. Το TAXIS ανοίγει στις 17 Απριλίου για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί, άρα, λοιπόν, αφήσατε αυτό το πράγμα να διολισθήσει και να περάσει η 17 Απριλίου και να ενταχθούν όσοι ήθελαν να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία με βάση τη ρύθμιση που κάνατε. Γιατί παράγει έννομες πρακτικές, γι' αυτό την κάνατε αυτή τη μεθόδευση, για να προλάβουνε να ενταχθούν. Γιατί σε περίπτωση που δεν ψηφιζόταν, δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν. Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι πρόκειται λοιπόν για καραμπινάτη μεθόδευση και το λέμε καθαρά».

Οσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με αυτή τη ρύθμιση διευκολύνονται οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι από τα προβλήματα που τους προκάλεσαν τα μνημόνια, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε: «Δεν ξέρω πολλούς εργαζόμενους ανέργους, συνταξιούχους ή επαγγελματίες που να έχουν κάνει φορολογικές και τελωνειακές παραβιάσεις. Ξέρετε εσείς; Να μας τους πείτε. Γι' αυτό θέλουμε ποσά, διευθύνσεις και ονόματα γι' αυτό το ζήτημα. Για ποιες τελωνειακές και φορολογικές παραβιάσεις πρόκειται, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που κάνουν τώρα την αθώα περιστερά, τα κόμματά τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο έδιναν τεράστιες σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και όταν κάποιος πιανόταν στη φάκα από σπόντα ή από λάθος, άφηναν να έχει αυτά τα τεράστια χρέη, να συσσωρεύονται, ενώ λειτουργούσε κανονικά τις επιχειρήσεις του και τις δραστηριότητές του, χωρίς να τρέχει τίποτα. Και εσείς σήμερα τους χαρίζετε τα πρόστιμα όχι από καθυστερήσεις, όχι γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν, αλλά γιατί έκαναν φορολογικές και τελωνειακές παραβιάσεις».

Φέρνει πιο κοντά τη χρεοκοπία και την εκποίηση;

Οσον αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΠΝΠ διατηρεί το καθεστώς που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με το οποίο πέρασε τα δάνεια της Βιομηχανίας από την υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παρέδωσε το εργοστάσιο στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ. Προβλέπεται στην ΠΝΠ συγκεκριμένα ότι: «Ποσό 30 εκατ. ευρώ εκ των μη διανεμηθέντων εισέτι διαθεσίμων του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ καταβάλλεται άμεσα από τον ειδικό εκκαθαριστή αυτής στην ελεγχόμενη από το πιστωτικό ίδρυμα επιχείρηση με την επωνυμία "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ" έναντι μελλοντικής αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου αυτής».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα για πιο γρήγορη χρεοκοπία και εκποίηση της Βιομηχανίας, αφού αυτά τα 30 εκατ. ευρώ μπορούν να χαρακτηριστούν από την ΕΕ, «στην οποία εσείς λέτε ότι υπακούτε», ως κρατική ενίσχυση και να ζητηθούν πίσω με πρόστιμο. Ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα για τα μέτρα που θα πάρει για τη διατήρηση και ενίσχυση της ΕΒΖ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ