Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγανάκτηση για τις «φιέστες» του υπουργείου Υγείας

Το πανό του ΠΑΜΕ στη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας
Το πανό του ΠΑΜΕ στη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας
Την αγανάκτηση των εργαζόμενων στην Υγεία προκαλούν οι «φιέστες» που στήνει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, για την κατάσταση των δημόσιων δομών στην Κεντρική Μακεδονία, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής του Ανδρέας Ξάνθος αναλώθηκαν ξανά σε διαπιστώσεις, επαληθεύοντας ότι η κυβέρνηση κινείται στις ίδιες ράγες της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Οι δυο υπουργοί παραδέχτηκαν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και ότι με τις 4.500 προσλήψεις που έχουν εξαγγείλει μετά βίας μπορούν να καλυφθούν κάποιες επείγουσες ανάγκες. Είπαν ακόμα ότι με τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν το πολύ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και ότι απαιτείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού από το 1,3 δισ. στα 1,8 δισ., όμως αυτό βρίσκεται υπό την αίρεση της συμφωνίας με τους δανειστές!

Αποκαλύφθηκε, τέλος, ότι με πρόσχημα τις καθυστερήσεις ακόμα και σ' αυτές τις λίγες προσλήψεις η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ο Α. Ξάνθος είπε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία, ακόμα κι αν είναι ελαστικές θέσεις εργασίας», και πως σ' αυτήν την πολιτική «χρειάζεται να βάλουμε όλοι πλάτη».

Παρέμβαση από το ΠΑΜΕ

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν διοικητές νοσοκομείων, εκπρόσωποι εργαζομένων σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, δήμαρχοι και βουλευτές. Με ιδιαίτερη οξύτητα τέθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη δραματική έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Οργανωμένη παρέμβαση έκανε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Απλωσε πανό, μοίρασε προκήρυξη και δύο εκλεγμένοι συνδικαλιστές του τοποθετήθηκαν από το βήμα. Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, και η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην απώλεια 500 κλινών με το κλείσιμο τριών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, την απίστευτη εντατικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και στις επιπτώσεις στους ασθενείς.

Σημείωσαν ότι αυτή η επικίνδυνη κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους δεν μπορεί να αναστραφεί, όσο δε θίγεται και δεν καταργείται η επιχειρηματική δράση, όσο η χώρα είναι προσδεδεμένη στην ΕΕ και υλοποιεί τις στρατηγικές τις επιλογές. Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν στον Π. Κουρουμπλή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και το ΕΚ Νάουσας και στο Νοσοκομείο της Βέροιας, όπου βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Αγωνιστική «υποδοχή» στη Λάρισα

Επόμενος σταθμός της κυβερνητικής κουστωδίας ήταν η Λάρισα, όπου βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Π. Κουρουμπλής. Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι τον υποδέχτηκαν «αγωνιστικά», με συγκέντρωση που καλούσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Ο υπουργός είχε προσκληθεί από το νέο διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Ν. Αντωνίου, να μιλήσει σε σύσκεψη - «φιέστα» για τα ζητήματα Υγείας στη Θεσσαλία, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Φτάνοντας στο νοσοκομείο, ο υπουργός και η συνοδεία του - ανάμεσά τους και η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή - βρέθηκε απέναντι στους διαδηλωτές και είχε ένα διάλογο «στο πόδι» με τον πρόεδρο του ΕΚ Λάρισας. Ο Τ. Τσιαπλές κατήγγειλε την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι κρατικές δομές σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την επίσκεψη Κουρουμπλή στην περιοχή εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Σ' αυτήν επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο υπουργός, μαζί με τους Θεσσαλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που σπρώχνονταν ποιος θα φωτογραφηθεί πρώτος, μαζί με τα νέα στελέχη της 5ης ΥΠΕ, που μέχρι χτες κατακεραύνωναν τα μνημόνια και σήμερα τα εφαρμόζουν, μας είπαν ότι παρέλαβαν χάος, ότι δεν έχουν επιλογές, γιατί εφαρμόζουν τον προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης και επομένως να τους δώσουμε ασυλία για ένα χρόνο και μετά να τους κρίνουμε.

Η όποια ανοχή, η όποια προσμονή και εναπόθεση ελπίδων στην κυβέρνηση δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες, λειτουργεί σε βάρος τους, αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να συρρικνώσει και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την όποια δημόσια Υγεία - Πρόνοια υπάρχει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συσσωρευμένα προβλήματα στο Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας(2018-11-30 00:00:00.0)
Από σήμερα η απεργία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας(2014-06-13 00:00:00.0)
Κλειστά τα 21από τα 54 κρεβάτια ΜΕΘ(2009-03-06 00:00:00.0)
Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη(2005-07-12 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό χαράτσι και στα Κέντρα Υγείας!(2005-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ