Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγραφή προβλημάτων χωρίς να θίγεται η αιτία που τα γεννά

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ηλθαν, κατέγραψαν και απήλθαν οι αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης που πήραν μέρος στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής. Η ηγεσία της ΠΕΔΑ, όσο και πολλοί αιρετοί, αρκέστηκαν στην καταγραφή των προβλημάτων, όπως μεταξύ άλλων την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, όμως στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν μακριά από τα αίτια που έχουν γεννήσει τα προβλήματα και συζήτησαν λύσεις που ουσιαστικά κινούνται εντός των αντιλαϊκών πλαισίων που γεννούν αυτά τα προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔΑ, που υποστήριξε πως μέσα στα αιτήματα της Ενωσης είναι η πρόσληψη ή δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μόνιμη εργασία, στους ανταποδοτικούς τομείς. Αλλες τοποθετήσεις στάθηκαν στην κατάργηση - αλλαγή του «Καλλικράτη» με ένα νέο μοντέλο, πιο δημοκρατικό, σε παρόμοια πλαίσια.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΑ, σημείωσε πως «οι δύο ΠΝΠ που η νέα συγκυβέρνηση προώθησε, τόσο ως πρακτική όσο και ως περιεχόμενο, προστίθενται στις 25 προηγούμενες που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αποτελούν όλες μαζί ένα ενιαίο σύνολο αντεργατικών μέτρων που επιβλήθηκαν για να στηριχτεί η πολιτική των μονοπωλίων της χώρας μας και της ΕΕ. Για λογαριασμό τους άρπαξαν και με ΠΝΠ τους μισθούς και τα δώρα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, για λογαριασμό τους και με απαίτησή τους ανατράπηκαν ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς μακροχρόνιους αγώνες, πολλές φορές και αιματηρούς».

Στάθηκε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αναγνώρισε το χρέος στο σύνολό του και δήλωσε πως θα το αποπληρώνει εγκαίρως και στο ακέραιο «παρά τις πατριωτικές κορόνες του παρελθόντος» και υπογράμμισε πως επιβεβαιώνονται ότι «τα κόμματα που υιοθετούν και σέβονται τις "αξίες" και τους κανονισμούς της ΕΕ, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να υιοθετούν και τη στρατηγική της», καθώς επίσης και ότι η νέα κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια βασικά εργαλεία για να ανακάμψει η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των βιομηχάνων και των τραπεζών».

Επισήμανε επίσης ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα δίνει συνέχεια σε αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική με την πρόσφατη ΠΝΠ για την αναγκαστική μεταφορά αποθεματικών και διαθεσίμων, ικανοποιώντας την απαίτηση των δανειστών που θέλουν τον έλεγχο στις κρατικές δαπάνες με στόχο την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Διοίκηση, που είναι εύκολο να τις καλύψει προσφεύγοντας στα μόνιμα υποζύγια. Αυτή είναι και η ουσία της ΠΝΠ». Σημείωσε, δε, ότι, πέρα από τους παρακρατημένους πόρους και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με τις τελευταίες τροπολογίες της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για «το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων» από τους ΚΑΠ, τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές, την κοινωφελή εργασία και των ελαχιστοποιημένων ΣΑΤΑ.

Ως ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση», κατέληξε μεταξύ άλλων, απαιτούμε και παλεύουμε να μην υπάρξει καμία παραχώρηση των αποθεματικών και διαθεσίμων για πληρωμή του χρέους και των δανειστών, πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και δήμων, εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, κατάργηση του Παρατηρητηρίου, του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που κατευθύνει την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά, επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών των δομών των δήμων, εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τέλος, έθεσε το θέμα της άμεσης επίλυσης, από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, των ανανεώσεων των συμβάσεων των 8.500 καθαριστριών στα σχολεία της χώρας, που κινδυνεύουν με απόλυση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, και ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα, από τη Γενική Συνέλευση, προς αυτήν την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ