Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Απαίτησαν ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες

Διάβημα διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Διάβημα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκαναν χτες το πρωί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων από νησιά του Αιγαίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την περίθαλψη και τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και να τους χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που οι ίδιοι επιθυμούν.

Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμμετείχαν η Κική Μακρή, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ο Νίκος Λαρδάς αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου, ο Στρατής Κόρακας, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος. Παρόντες ήταν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο βουλευτής Λέσβου του Κόμματος Σταύρος Τάσσος.

Οι φορείς κατέθεσαν υπόμνημα που συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, το Εργατικό Κέντρο Μήλου και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο, Λήμνο και Χίο. Ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κυνηγημένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή και σ' αυτή τους την προσπάθεια θαλασσοπνίγονται από τους δουλέμπορους ή περνούν τα πάνδεινα αν καταφέρουν να πιάσουν στεριά.

Η αλληλεγγύη αυτή παίρνει και έμπρακτη μορφή, με πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης. Οπως όμως ξεκαθάρισαν, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέτοιες πρωτοβουλίες και απαιτείται άμεση χρηματοδότηση και υποδομές από την κυβέρνηση. Εθεσαν ακόμα το γενικότερο θέμα της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που από τη μια δημιουργούν το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μέσα και από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και από την άλλη επιστρατεύουν κατασταλτικούς μηχανισμούς και φτιάχνουν «αποθήκες ψυχών».

Ο γενικός γραμματέας παρέπεμψε στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών που έγινε τη Δευτέρα, σημείωσε πως αυτά «δεν είναι αρκετά».

Να καταδικαστεί ο ρόλος της ΕΕ

«Οι σκηνές φρίκης που ζούμε σε όλη τη Μεσόγειο έχουν υπεύθυνους που έχουν όνομα και ταυτότητα, λέγονται ΕΕ και ιμπεριαλισμός συνολικά», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Παφίλης.

Σημείωσε ακόμα τα εξής: «Θέσαμε το θέμα ότι πρέπει να παρθούν άμεσα και γρήγορα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των απελπισμένων και των κολασμένων της Γης που έρχονται στη χώρα μας, να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες υποδοχής, περίθαλψης. Επίσης, θέσαμε το γενικότερο πολιτικό θέμα που αφορά την πολιτική της ΕΕ, ότι δηλαδή πρέπει και η κυβέρνηση πολιτικά πια να στείλει όσους έρχονται κι έχουν προορισμό χώρες της ΕΕ, να τους στείλει με πάρα πολύ γρήγορες διαδικασίες. Παράλληλα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και του ΚΚΕ και των φορέων, η οποία δεν εκφράζεται μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, με δράσεις δηλαδή, όπως συγκέντρωση τροφίμων και όποιας βοήθειας μπορούμε να προσφέρουμε».

Ο Νικόλας Λαρδάς, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου ανέφερε πως στο περσινό πρώτο τρίμηνο υπολογίζεται ότι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας 3.000 άνθρωποι, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος φαίνεται ότι πέρασαν τα σύνορα περίπου 10.000 άτομα, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτιση, τη στέγαση, την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών.

Στην πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και φορέων της Κω, που συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, αναφέρθηκε η Κική Μακρή. Ανέφερε, επίσης, ότι το ξενοδοχείο που έχει παραχωρηθεί στην Κω φιλοξενεί μόλις 35 ανθρώπους και δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ