Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Ούτε αναμονή, ούτε ανοχή στην πολιτική που τσακίζει τους μικρούς ΕΒΕ

Με διευρυμένη σύσκεψη συνεδρίασε την Κυριακή στην Αθήνα το Πανελλαδικό Συμβούλιο

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση. Στο βήμα ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση. Στο βήμα ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης
Σε ετοιμότητα, για να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες σε τοπικό, κλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο βρίσκονται οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), μετά και τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου που έγινε την Κυριακή. Η συνεδρίαση είχε διευρυμένη σύνθεση και σε αυτή συμμετείχαν τοπικές και κλαδικές Γραμματείες, πρόεδροι Σωματείων, Ομοσπονδιών, αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται σε Επιτροπές Αγώνα. Τις εργασίες χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Τόσο στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου, όσο και στις συσκέψεις των Γραμματειών που προηγήθηκαν, συζητήθηκε η πείρα των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των αυτοαπασχολούμενων. Στα μέτωπα που ιεραρχούνται, περιλαμβάνονται τα ζητήματα της φορολογίας, της Υγείας και οι πρωτοβουλίες για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα, κάθε Γραμματεία θα αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης και θα πάρει πρωτοβουλίες.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκαν ακόμα η καλύτερη λειτουργία των σωματείων, το πλαίσιο πάλης, η πολύμορφη δράση και η παρέμβαση που πρέπει να αναπτύσσουν, η μαζικοποίησή τους με αυτοαπασχολούμενους που σήμερα είναι ανοργάνωτοι. Αλλά και η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, για να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες που δημιουργεί ο αρνητικός συσχετισμός στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Με το πνεύμα αυτό, οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ ήδη προετοιμάζουν την απεργία της 1ης Μάη. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο κατέληξε σε ανακοίνωση, που θα τεθεί για συζήτηση σε όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, καλώντας τους να διαδηλώσουν μαζί με τα ταξικά συνδικάτα των εργαζομένων.

Σε κοινό βηματισμό

Χαιρετισμό στις εργασίες του πανελλαδικού συμβουλίου, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, απηύθυνε η Γιώτα Ταβουλάρη. «Οι ανάγκες μας είναι πάνω απ' όλα και είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων», υπογράμμισε και τόνισε ότι χρειάζεται να δυναμώσει στο κίνημα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης.

Στην προπαγάνδα της ΕΕ και των κομμάτων της για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η Μαρία Φιλανταράκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και ιδιαίτερα στην ανάγκη να διεκδικηθούν μέτρα και ρυθμίσεις για την υποστήριξη του δικαιώματός τους στη μητρότητα.

Στο κοινό πρόβλημα της εξοντωτικής φορολόγησης που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες, αναφέρθηκε ο Γιώργος Γκικόπουλος από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ. Κάλεσε σε κοινές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της υπερφορολόγησης, αλλά και για τα προβλήματα των ανασφάλιστων αγροτών και ΕΒΕ, τόσο κεντρικά, όσο και μέσα από τη συνεργασία των τοπικών Γραμματειών ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ. «Η ελπίδα για την επιβίωσή μας βρίσκεται στην οργάνωση και τη δράση μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Την εκτίμηση πως όλα τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας είναι σήμερα παρόντα, παρά την κυβερνητική αλλαγή, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ, Γιάννης Κονταργύρης, με συγκεκριμένα παραδείγματα από το χώρο των φοιτητών - σπουδαστών. Σημείωσε πως οι δυνάμεις του ΜΑΣ κινητοποιούνται και δεν θα επιτρέψουν να στοιχηθεί η νεολαία πίσω από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, που δε φέρνουν τίποτα θετικό για τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών.

Παρόντα όλα τα προβλήματα

Η νέα κυβέρνηση πολύ γρήγορα απέδειξε ότι όχι μόνο δεν σκίζει τα μνημόνια, αλλά αντίθετα βαδίζει και αυτή στον ίδιο δρόμο που βάδισαν και οι προηγούμενες, τόνισε στην εισήγηση ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. «Τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι, κάθε νόμος που μας έφερε ως εδώ, όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά ίσα ίσα ζει και βασιλεύει, σακατεύοντας και τις τελευταίες μας αντοχές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, υπενθύμισε τα στοιχεία της πενταετίας: «Πάνω από 230.000 λουκέτα από το 2009 έως σήμερα. Σε αυτούς θα προστεθούν άλλα 8.500 όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ στους επόμενους λίγους μήνες. Τα χρέη στον ΟΑΕΕ ανεβαίνουν, πάνω από τους μισούς χρωστάνε, και στις όποιες ρυθμίσεις έχουν νομοθετηθεί, πολύ λίγοι μπαίνουν και ελαχιστότατοι τις ακολουθούν, αφού το μηνιάτικο εισόδημά τους δεν τους εξασφαλίζει ούτε τα τρέχοντα».

«Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση και για την οποία διαπραγματεύεται και μάλιστα σκληρά δεν είναι για όλους και κυρίως δεν είναι για μας. (...) Εμείς ήμασταν και είμαστε "διαρθρωτικό πρόβλημα" για την ΕΕ και την πολιτική της», ανέφερε ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης και πρόσθεσε: «Μικρομεσαίες εννοούν τις επιχειρήσεις μέχρι 250 εργαζόμενους και 10 δισ. τζίρο. Ποιος από εμάς συγκεντρώνει τέτοια μεγέθη στην Ελλάδα; Οταν πάνω από τους μισούς είμαστε αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και μόλις 3% έχει από 10 έως 50 εργαζόμενους».

Αναφερόμενος στη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών, σημείωσε τα καθημερινά «σούρτα - φέρτα ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ με τους υπουργούς», στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναπτυχθεί ένας νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός: «Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ένα μήνα άλλαξε όλη η αντιπροσωπεία της κυβερνητικής παράταξης στη ΓΣΕΒΕΕ γιατί κάλυψαν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και στους οργανισμούς. Τώρα άρχισαν να καλούν σωματεία και ομοσπονδίες "για να τους πουν τα προβλήματά τους" και να τα λύσουν. Δεν τα γνώριζαν ως τώρα; Τώρα περιμένουν να τα μάθουν;

Αλλού όμως στοχεύουν. Στο να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας, στο να προσεταιρισθούν σωματεία και ομοσπονδίες. Να θεωρούν δεδομένη την πολιτική που τους έφερε ως εδώ, να μην παλεύουν για την ανατροπή της. Να αποδεχθούν πως ό,τι χάθηκε χάθηκε, να μην ανέβει η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών τους, που φυσικά σημαίνει κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων».

Θετική πείρα από τη δράση

Ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης συνόψισε επίσης ορισμένα από τα θετικά βήματα που έγιναν στις αρχαιρεσίες του τελευταίου διαστήματος: «Στο Σύλλογο της Α' Αθήνας στις πρόσφατες εκλογές σχεδόν διπλασιάσαμε τις δυνάμεις μας. Στο Ηράκλειο της Κρήτης παρεμβήκαμε με καλά αποτελέσματα στον εμπορικό σύλλογο. Στα Ταξί στην Ομοσπονδία αναδειχτήκαμε δεύτερη δύναμη. Ταυτόχρονα, ιδρύθηκε νέα Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στις λαϊκές αγορές. Στους συνταξιούχους είχαμε μεγάλη αύξηση συμμετοχής και των δυνάμεών μας, αλλά κυρίως μια ανάπτυξη της αγωνιστικής δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο που ανοίγει νέους δρόμους για το κίνημα».

«Η πείρα λέει όπου είχαμε θετικά αποτελέσματα ότι κρίσιμος παράγοντας αποδείχθηκε η πιο αποφασιστική δράση για τα οξυμένα προβλήματα των συναδέλφων. Η βελτίωση της λειτουργίας σωματείων και επιτροπών σε αυτή την κατεύθυνση. Η πιο αποφασιστική αντιπαράθεση με τις αυταπάτες και τις συγχύσεις που δημιουργούν η κυβέρνηση και οι άλλες δυνάμεις που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η πιο μαζική προβολή των θέσεών μας σε περισσότερους συναδέλφους, με υπομονή και επιμονή, προσπαθώντας να βγάζουν συμπεράσματα από την προσωπική τους πείρα», είπε σε άλλο σημείο.

Αναφορά έγινε επίσης στη σημασία που έχει η συγκρότηση νέων Επιτροπών Αγώνα και η βελτίωση της δράσης όσων ήδη λειτουργούν: «Οι προσπάθειες για δημιουργία Επιτροπών Αγώνα βγάζουν παρά τις δυσκολίες και θετική πείρα. Αναδεικνύουν την ανάγκη, ακόμα και αν οι δυνάμεις μας είναι περιορισμένες, αυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να επιδιώκουν να ενημερώνουν συστηματικά τους συναδέλφους, να παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ετσι μπορούν να καταξιωθούν στα μάτια των συναδέλφων οι ΠΑΣΕΒίτες ως αγωνιστές ακούραστοι, αλλά και να τραβηχτούν νέες δυνάμεις στην πάλη, να διευρυνθούν οι πυρήνες που έχουμε σε κάθε κλάδο και πόλη».

Να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία

Ιδιαίτερα τονίστηκε, τέλος, η ανάγκη ενδυνάμωσης της Λαϊκής Συμμαχίας: «Δύναμή μας είναι η συναδέλφωση με τους εργάτες και τους υπάλληλους, τους αγρότες, τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας που σπουδάζουν και μορφώνονται. Δύναμή μας είναι η κοινή δράση, ο συντονισμός με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ. Πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες και καλύτερες κοινές δράσεις γύρω από προβλήματα λαϊκής αλληλεγγύης. Κοινούς στόχους για θέματα όπως η φορολογία και τα χρέη, τα προβλήματα Υγείας, Παιδείας, Ασφαλιστικού κ.λπ. που ταλανίζουν κάθε λαϊκή οικογένεια.

Μπορούμε να ενισχύσουμε την πάλη αυτοαπασχολούμενων και εργατοϋπαλλήλων, φοιτητών σε ομοειδείς κλάδους και επαγγέλματα για τα παραπάνω προβλήματα, αλλά και για άλλα θέματα που προκύπτουν. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για την κυριακάτικη αργία στο Εμπόριο, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν τον κλάδο των Κατασκευών, των Μεταφορών, τον Επισιτισμό κ.λπ. Αντίστοιχα σε κάθε πόλη ή συνοικία να ανέβει η κοινή δράση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 422 έφτασαν οι οργανώσεις που πήραν απόφαση για το πανελλαδικό συλλαλητήριο(2014-10-07 00:00:00.0)
Πανελλαδική ημέρα δράσης για βιβλιάρια - ενημερότητα(2012-03-13 00:00:00.0)
Δεν πρέπει να λείψει κανείς!(2008-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ