Κυριακή 19 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μπαράζ διαβεβαιώσεων στο κεφάλαιο

«Το καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχτεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων εταίρων μας». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε εκ νέου προχτές ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά και το ΔΝΤ, για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «περισσότερο πρόθυμη από οποιονδήποτε άλλο να φέρει αυτές τις διαπραγματεύσεις σε πέρας επιτυχώς»...

Σε αυτό το πλαίσιο, και εξ ονόματος της συγκυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για τα παρακάτω:

«Θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δε θα δημιουργεί ύφεση».

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις
  • Ασφαλιστικό - συντάξεις: Στο τραπέζι παραμένει η «στοχευμένη μείωση» των συντάξεων, με τον υπουργό να σημειώνει: «Αντί για την οριζόντια μείωση θα περιορίσουμε δραστικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψουμε εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία». Είναι απόλυτα βέβαιο το γεγονός ότι δρομολογείται και η παραπέρα σύνθλιψη των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως ο ίδιος τόνισε, θα υπάρχει «πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία» από το ποσοστό που θα διατηρήσει το κράτος στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις.
  • Ιδρυση «δημόσιας τράπεζας επενδύσεων» στα πρότυπα της γερμανικής KFW. Μέσω αυτής και με την αξιοποίηση κρατικού χρήματος και κοινοτικών ενισχύσεων θα ενισχύονται οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
  • Δημιουργία «κακής τράπεζας» (από τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζικοί όμιλοι θα ξεφορτωθούν τα βαρίδια από τα κόκκινα δάνεια (τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν εξυπηρετούνται), προκειμένου στη συνέχεια να φορτωθούν στο κρατικό χρέος.
  • Αδιάσπαστη Ευρωζώνη: Αυτή αποτελεί την «κοινή δέσμευση» στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
  • Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη «σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματα του παρελθόντος».
  • «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιό μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά με τους εταίρους είναι τόσο μεγάλη».

«Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε», απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν παίζεις με το Grexit. Αρνούμαστε να το συζητήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ