Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Στόχος να εισπράξουν τους αντιλαϊκούς φόρους και τα χαράτσια της μνημονιακής περιόδου

Σε λειτουργία βρίσκεται, από χτες Παρασκευή, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Η κεντρική στόχευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι να βάλει στο χέρι την ανείσπρακτη μάζα με τους αντιλαϊκούς φόρους και τα βαριά χαράτσια που φορτώθηκαν στα οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά, στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Τα συγκεκριμένα νομοθετήματα αποτελούν το «ατού» της σημερινής κυβέρνησης στα παζάρια της με την τρόικα, ενώ και τα ποσά που θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο, θα αποδοθούν στη συνέχεια στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κρατικό χρέος στο «ακέραιο και εγκαίρως».

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή καταβάλλεται ολόκληρη, χωρίς την παραμικρή έκπτωση, ενώ όσες περισσότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των προσαυξήσεων που πρέπει να πληρωθεί! Παράλληλα, προβλέπονται προκλητικά ευεργετήματα για τους μεγαλοοφειλέτες.

«Ανοιχτοχέρηδες» στο κεφάλαιο

Η ρύθμιση έχει οριζόντια εφαρμογή, ισχύει για οφειλέτες για οποιοδήποτε ποσό, ακόμη και πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που ήταν το όριο της προηγούμενης ρύθμισης. Είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι τα ίδια ακριβώς κριτήρια ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και της περιουσίας...


Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία φέρει και την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, προχωρά σε διαγραφές μέχρι και στο 100% για πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις, και για κάθε είδους προκλητικές όσο και κραυγαλέες παραβάσεις του φορολογικού όσο και του τελωνειακού κώδικα. Προκλητικά ευνοημένοι επίσης είναι ισχυρές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι, εκτός από τις απαλλαγές των προσαυξήσεων για το χρόνο της καθυστέρησης στην απόδοση των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κ.ά.), απαλλάσσονται πλέον μέχρι και στο 100% για τα πρόστιμα πους τους επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους, όπως για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογικής ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ και εδικών φόρων.

Παρά τους περί του αντιθέτου κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τις επίσημες δηλώσεις, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ουδέποτε ήρθε για συζήτηση και κύρωση από τη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, η προκλητική για το λαό ρύθμιση, θα ισχύσει κατά τα προβλεπόμενα στην ΠΝΠ, η οποία μάλιστα έχει δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ).

Οριζόντια ρύθμιση

Η ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» προβλέπει τα παρακάτω:

  • Υπάγονται όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία, τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μάρτη 2015, δηλαδή και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που παρέμειναν απλήρωτες.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 20 ευρώ. Δηλαδή, για χρέος ύψους 1.000 ευρώ, η δυνατότητα αποπληρωμής μπορεί να φτάσει μέχρι 50 μηνιαίες δόσεις.
  • Με προθεσμία υπαγωγής μέχρι 26 Μάη: Για πληρωμές από 2 μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις παρέχονται «εκπτώσεις» επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, από 90% έως 30%. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής, προβλέπεται η διαγραφή του συνόλου των τόκων και των προσαυξήσεων. Δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής έχουν οι «έχοντες και κατέχοντες» και μάλιστα για διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να φτάνουν και σε 100άδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την παράβαση.

Είναι φανερό το γεγονός ότι ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες, με μεγάλα ποσά προσαυξήσεων, οι οποίοι, έχουν επιπλέον και την οικονομική δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής ή της καταβολής μεγαλύτερων ποσών, άρα και της εξασφάλισης μεγαλύτερων «εκπτώσεων».

Με προθεσμία υπαγωγής μέχρι 27 Απρίλη: Με προκαταβολή ποσού βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης (τουλάχιστον 200 ευρώ), θα χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.

  • Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και όλα τα υπάρχοντα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, εάν ο οφειλέτης:

α) Δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου 8μήνου της ρύθμισης, ή αν μετά την πάροδο του 8μήνου δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις,

β) δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Απειλές για κατασχέσεις

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στα χαράτσια της μνημονιακής περιόδου, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει ξεκινήσει τις μαζικές αποστολές ηλεκτρονικών μηνυμάτων για το απλήρωτο χαράτσι του ΕΕΤΑ έτους 2013. «Προς αποφυγή ταλαιπωρίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, καλούν τα λαϊκά νοικοκυριά να το αποπληρώσουν είτε άμεσα είτε μέσω της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η προειδοποίηση για την «ταλαιπωρία» αφορά στην εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» (καταθέσεων στις τράπεζες, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και άλλων εισοδημάτων ή εσόδων που περιμένουν να εισπράξουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τρίτους).

Τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους» και να καταβάλουν όσα περισσότερα μπορούν από τους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώθηκαν στις πλάτες τους κατά τη διάρκεια της «μνημονιακής περιόδου» (από φορολογία εισοδήματος με κατάργηση αφορολόγητου ορίου, καθώς κατάργηση και σειράς φοροελαφρύνσεων για λαϊκές δαπάνες, ΕΝΦΙΑ, τέλος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.ο.κ.).

«Φρέσκα» αντιλαϊκά μέτρα πλάι στα παλιά

Στα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στην «κοστολογημένη» λίστα, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέστειλε στους «θεσμούς», προβλέπονται ανάμεσα σε άλλα, τα παρακάτω:

«Επανεξέταση φοροαπαλλαγών», συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα πρέπει να επανεξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν. «Προ των πυλών» βρίσκεται σειρά από παρεμβάσεις για την «απλοποίηση του φορολογικού κώδικα», δηλαδή την κατάργηση των όποιων φοροελαφρύνσεων έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, όπως αναφέρει η συμφωνία - απόφαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

«Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ» από την άμεση εφαρμογή μέτρου ή δέσμης άλλων αντιλαϊκών μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό ταμείο. Ομολογείται πλέον ότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ (ανεξαρτήτως ονομασίας και... «προσαρμογών»), όσο και τα άλλα «μνημονιακά χαράτσια» (αλληλεγγύης, επιτηδεύματος κ.ά.) θα παραμείνουν σε εφαρμογή.

Ούτε λόγος γίνεται για αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως διατυμπάνιζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμη και σήμερα κυβερνητικά στελέχη...

Στο ίδιο πλαίσιο, «θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες(περιουσιολόγιο)που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος». Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο «περιουσιολόγιο» θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος...


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ