Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εικόνες της Κρίσης» στην «Ταινιοθήκη»

Από τις 16 έως τις 24 του Μάη, η «Ταινιοθήκη της Ελλάδας» (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός) θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Εικόνες της Κρίσης». Μέσα από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί αναπαράσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στον κινηματογράφο, από την περίοδο του βωβού της δεκαετίας του '20 έως σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή στο αφιέρωμα ταινιών των: Στέλιου Τατασόπουλου, Ζαν Ρενουάρ, Τζον Φορντ, Μαξ Οφίλς, Πίελ Γιούτσι, Φασμπίντερ, Κεν Λόουτς, αδελφών Νταρντέν και πολλών άλλων, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σκοπός του αφιερώματος, η καταγραφή, μέσα από τις ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, των όποιων μεταβολών σημειώθηκαν στο χώρο της βιομηχανίας του κινηματογράφου κατά τη διάρκεια μιας τόσο έντονης οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικής κρίσης αφενός και αφετέρου η κατάθεση προτάσεων αναφορικά με ενδεχόμενη εναλλακτική χρηματοδότηση και παραγωγή κινηματογραφικού έργου από νεότερες γενιές κινηματογραφιστών (crowd funding, κολεκτίβες κ.ά.). Εκτός των άλλων αναφέρεται η σπουδαιότητα ανάκαμψης ενός πολιτικού κινηματογράφου κι ενός κινηματογράφου ακτιβισμού.

Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα θα «ανοίξει» με διημερίδα με τίτλο «Αναπαραστάσεις της κρίσης;», στο πλαίσιο της οποίας θεωρητικοί του σινεμά, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, κοινωνιολόγοι, ιστορικοί κ.ά. θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες διαμάχες της περιόδου του μεσοπολέμου πάνω στο θέμα Τέχνη και Πολιτική επανακαθορίζονται στη δίνη μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org