Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Αντιλαϊκή συνέχεια σε ρότα μνημονίου

Σε ρότα μνημονίου συνεχίζεται στο Α' τρίμηνο του 2015 η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αδιατάρακτοι και στο ύψος τους παραμένουν οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες. Ταυτόχρονα, η «χρονική μετάθεση» της αποπληρωμής κρατικών δαπανών, ανάμεσά τους και οι επιστροφές φόρων που δικαιούνται λαϊκά νοικοκυριά, οδήγησε σε παραπέρα διόγκωση το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εμφανίζεται σε υψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με το 2014 όσο και σε σχέση με το μνημονιακό στόχο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Α' τρίμηνο 2015):

  • Πρωτογενή πλεονάσματα (κρατικός προϋπολογισμός): Διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ (από 1,5 δισ. ευρώ στο Α' τρίμηνο του 2014).
  • Καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός): Εμφανίζονται στα 10,6 δισ. ευρώ, περίπου στα περσινά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι το Μάρτη εισέρρευσαν στο κρατικό ταμείο περίπου 150 εκατ. ευρώ, από τη «ρύθμιση - εξπρές» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός): Υποχώρησαν στα 11,98 δισ. ευρώ (από 12,25 δισ.) κυρίως εξαιτίας της μετακύλισης πληρωμών. Την ίδια ώρα, οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους (αποτελούν τμήμα των δαπανών) αυξήθηκαν κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ.
  • Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 376 εκατ. ευρώ, στα 542 εκατ. ευρώ.
Νέες «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις

Παραπέρα περικοπές σε «περιττές» δαπάνες και άλλες παρεμβάσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, προανήγγειλε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.

Ειδικότερα:

-- Προωθείται σχέδιο νόμου για τη μείωση των δαπανών μετακίνησης και διαμονής δημοσίων υπαλλήλων.

-- Νέες περικοπές στις προμήθειες Υγείας.

-- Κωδικό προς κωδικό εξετάζεται το «μη μισθολογικό κόστος» διαφόρων υπουργείων. Στο «αρχικό ενδιαφέρον» της συγκυβέρνησης βρίσκονται οι δαπάνες που αφορούν σε τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες εκπόνησης τεχνικών μελετών, διαφημίσεις κ.ά.

-- Μείωση δαπάνης για υπηρεσίες στέγασης δημοσίων υπηρεσιών.

-- Συστήνονται επιτροπές για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου (καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και παράνομος τζόγος).

-- Εξετάζονται οι προτάσεις για «φορολόγηση» του «μαύρου χρήματος» που βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού. Επί της ουσίας, παρέχεται φορολογική αμνήστευση έναντι συμβολικού φόρου, ο συντελεστής του οποίου βρίσκεται υπό συζήτηση.

-- Ειδικές αμοιβές προβλέπονται για τους προς επιλογήν επικεφαλής των ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ. Οι αμοιβές αυτές «επιδιώκεται να συνδεθούν, πέραν της ελάχιστης προβλεπόμενης, με τα κέρδη και τον τζίρο των επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ