Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας τη στοίχιση στον ευρωατλαντικό άξονα

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί την ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Αλλο ένα ταξίδι που δείχνει τις προτιμήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ακατάλυτη στοίχιση στον ευρωατλαντικό άξονα και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, σε όφελος των στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου

Στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον προβλέπονται, επίσης, συναντήσεις με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Susan Rice και με ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την Παρασκευή 24 Απριλίου, ο Ν. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με το γγ του ΟΗΕ Ban Ki-moon και με τον Matthew Nimetz, τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο Κοτζιάς θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών και αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, καθώς και με ηγετικά στελέχη των ...«σημαντικότερων δεξαμενών σκέψης».

Η μετάβαση Κοτζιά στις ΗΠΑ έρχεται ως συνέχεια αυτής στη Νέα Υόρκη στα τέλη Μάρτη, επ' ευκαιρία των εκδηλώσεων για την 25 Μαρτίου, του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, ο οποίος δημοσιοποίησε τότε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή των ΗΠΑ για «μία GtoG (government to government agreement, σ.σ. απευθείας συμφωνία κυβερνήσεων) με τις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου». Ορισε, δε, και τα ποσοστά της μοιρασιάς από τα κέρδη σε «70-30».

Σταθερός προσανατολισμός

Ταυτόχρονα, ενόψει τότε και του ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, ο Καμμένος φρόντιζε να δώσει μια σειρά διαβεβαιώσεις: «Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές. Και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές οι οποίες επιλέχθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Σημειωτέον, λίγες μέρες μετά τις τέτοιες δηλώσεις, ακολούθησε απόφαση της κυβέρνησης να δαπανήσει μισό δισ. δολάρια για την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό 5 αμερικανικών αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας «P-3 Orion» (ποσό πολλαπλάσιο από τα κονδύλια που διαθέτει για την «ανθρωπιστική κρίση»), με εργολάβο το αμερικανικό μονοπώλιο «Lockheed Martin». Συμφωνία για την οποία μπόλικη κριτική έχει γίνει από διάφορα αστικά κέντρα σχετικά με το ύψος της δαπάνης και τη σκοπιμότητα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Ισως και σε μια τέτοια βάση, δούναι και λαβείν, ο επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της πρεσβείας των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Bradley Jones, έσπευσε χτες να πραγματοποιήσει «αποχαιρετιστήρια επίσκεψη» στο ΓΕΣ, καθόσον επιστρέφει στη χώρα του. Οπως ανακοινώθηκε, ο Αμερικανός «συναντήθηκε με αρμόδιους επιτελείς και έγινε δεκτός από τον Α/ΓΕΣ, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, καθώς και για το εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε τα χρόνια παραμονής του στο ODC».

Τέλος, θυμίζουμε ότι επίκειται και επόμενο ταξίδι του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, στις 21 Μάη, στην Ουάσινγκτον, προσκεκλημένος αυτή τη φορά του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ