Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση ΚΕΔΕ - Χριστοδουλοπούλου για το θέμα των μεταναστών

Τη συνεργασία των δήμων ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της διαμονής των προσφύγων - μεταναστών ζήτησε, μεταξύ άλλων χτες, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, από το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος. Οπως τόνισε, πρέπει να της παραδώσουν μέχρι το τέλος του μήνα μία λίστα με χώρους των δήμων που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 100 άτομα έκαστος ώστε να μη δημιουργηθούν γκέτο. Μάλιστα, όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι ο διάλογος με τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης -αναμένεται και ανάλογη συνάντηση το Σάββατο με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος- αλλά σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στρατόπεδα σε αχρηστία (με σκηνές) είτε τα Ολυμπιακά Ακίνητα είτε κατασκηνώσεις που δε χρησιμοποιούνται προκειμένου να «δώσουμε μία εικόνα έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της συγκυβέρνησης παρουσιάστηκαν δύο σχέδια. Ενα έκτακτο και ένα μακροχρόνιο για να καλυφθούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας. Για το έκτακτο σημείωσε πως αφορά χρονική διάρκεια 6 μηνών, με τα έξοδα και το προσωπικό να επιβαρύνουν τους δήμους (υδροδότηση, σίτιση). Το μονιμότερο αναμένουν ότι θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους για περίπου 3 χρόνια και με έκτακτο προσωπικό, αποκλειστικά γι' αυτούς τους χώρους.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό της κυβέρνησης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου είπε πως στόχος είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες - μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σ' αυτά. Για τη μεταφορά τους με ναυλωμένο επιβατικό πλοίο σ' όλη τη χώρα σε μικρούς χώρους που θα υποδείξουν οι δήμοι και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων, καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν άλλα πέντε αποκεντρωμένα περιφερειακά γραφεία χορήγησης πολιτικού ασύλου, καθώς σήμερα λειτουργούν μόνο τρία σε Αθήνα, Ρόδος και Μυτιλήνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης είπε ότι «το μεταναστευτικό, λόγω του μεγέθους του, αποτελεί ζήτημα τη διαχείριση του οποίου πρέπει να αναλάβει το κράτος, που διαθέτει τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και όχι να γίνει "μπαλάκι" στους δήμους».

Συνεχίστηκαν οι διασώσεις μεταναστών

Στο μεταξύ και χτες μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, με τους δουλέμπορους να τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, στη Σάμο περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού 45 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά, στο Φαρμακονήσι 111 μετανάστες που μεταφέρθηκαν στη Λέρο και στην Κω εντοπίστηκαν 81 μετανάστες. Επίσης, στη Χίο συνελήφθησαν 32 μετανάστες, καθώς και ο αλλοδαπός κυβερνήτης του ταχύπλοου που τους μετέφερε μετά από καταδίωξη, στην Ηγουμενίτσα συνελήφθη ένας μετανάστης, ο 53χρονος αλλοδαπός διακινητής του, καθώς και ένας 25χρονος κρυμμένος σε φορτηγό όχημα με σκοπό να μεταβεί στο εξωτερικό, ενώ 94 μετανάστες συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, χτες αναμενόταν να φτάσει στη χώρα ο γενικός διευθυντής της Frontex, Φ. Λεγκερί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ