Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Δε θα σας περάσει!» διαδήλωσαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα

Μαζική διαμαρτυρία χτες μέσα κι έξω από την αίθουσα του «κοινωνικού διαλόγου»

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Eurokinissi

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης
«Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, όχι άλλα προνόμια στους καπιταλιστές». Αυτό το σύνθημα ακούστηκε χτες ξανά και ξανά έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, ύστερα από κάλεσμα Ομοσπονδιών και Συνδικάτων της Αττικής. Την ώρα εκείνη, βρισκόταν σε εξέλιξη ο «κοινωνικός διάλογος» που συγκάλεσε το υπουργείο Εργασίας με θέμα τον κατώτερο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία από τα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες μπήκε στην αίθουσα που βρίσκονταν οι «κοινωνικοί εταίροι» και ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, για να παραδώσουν το υπόμνημά τους. Η αγανάκτηση για την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης και τα παιχνίδια με τους «κοινωνικούς εταίρους» στις πλάτες των εργαζόμενων ξεχείλισε.

«Δε θα σας περάσει, να το ξέρετε! Ο διάλογος που κάνετε εδώ είναι προσχηματικός. Φέρτε τώρα το νόμο που να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, όπως με νόμο ορίστηκε ο μισθός στα 586. Αυτό που κάνετε εδώ είναι πανηγύρι», είπαν οι συνδικαλιστές. Με την παρέμβασή τους έκαναν καθαρό ότι δε δίνουν καμία συναίνεση στο «διάλογο», αφού, όπως είπαν, «20 χρόνια γίνεται "κοινωνικός διάλογος" και οι εργάτες πάντα ήταν οι χαμένοι».

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Εργασίας, αναρωτήθηκαν: «Δεν ξέρετε άραγε ποιες είναι οι θέσεις των εργοδοτών; Εδώ είναι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, που δεν προσέρχονται ούτε να συνομιλήσουν με τα συνδικάτα για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων. Εδώ είναι ο ΣΕΤΕ, που τα ξενοδοχεία τους έχουν γεμίσει με υποαπασχολούμενους με 5μηνα, 4ωρα και απλήρωτους εργαζόμενους».

Ο Ν. Παπαγεωργίου ενημερώνει τους συγκεντρωμένους μετά από την παρέμβαση στην «τριμερή»
Ο Ν. Παπαγεωργίου ενημερώνει τους συγκεντρωμένους μετά από την παρέμβαση στην «τριμερή»
Εξω από το υπουργείο Εργασίας, τα συνθήματα δυνάμωναν κι άλλο: «Σας πήραμε χαμπάρι, όλο "θα" και "θα", 751 ζητά η εργατιά», «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Εργάτη, μη δεχτείς με ψίχουλα να ζεις». Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Μιλώντας αργότερα στους συγκεντρωμένους, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα στους τόπους δουλειάς, για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων που θα αποκαθιστούν τις απώλειες των εργαζομένων από την κρίση, άμεση επαναφορά με νόμο των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση για διαπραγματεύσεις, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης που υπονομεύουν τον κατώτερο μισθό κ.ά.

Το υπόμνημα των σωματείων

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν τα συνδικάτα προς τον υπουργό Εργασίας σημειώνουν: «Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους έχουν ένα πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα: Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ με νόμο ΤΩΡΑ. Κάθε άλλη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης εξυπηρετεί τους εργοδότες που αξιοποιούν το αντεργατικό οπλοστάσιο για να κρατούν στον πάτο μισθούς και δικαιώματα. Αυτόν το σκοπό έχει η σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και γι' αυτό την καταδικάζουμε.

Την παραπομπή άλλωστε τέτοιων ζητημάτων στον "κοινωνικό διάλογο" την έχουμε ζήσει την τελευταία 20ετία σε όλες τις παραλλαγές. Τα καταστροφικά αποτελέσματα τα έχουμε βιώσει σε κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής οικογένειας. Από την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων μέχρι τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Από τις περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, μέχρι τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Το κλίμα αναμονής που επιχειρείτε να καλλιεργήσετε με τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί και δε θα μείνει αναπάντητο, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε χρόνο, ούτε χρήμα. Αντίθετα, και πείρα έχουν και μνήμη. Αυτά που με βάρβαρο τρόπο τους επιβλήθηκαν στα πέντε χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης δεν αφήνουν περιθώρια για υπομονή και αντοχή.

Με επιμονή και οργάνωση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποκατασταθούν οι τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το εργατικό εισόδημα τα χρόνια της κρίσης. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (δουλεμπορικά, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία) και οι ατομικές συμβάσεις που κυριαρχούν υπονομεύουν τον κατώτατο μισθό. Η κατάργηση όλων αυτών των μορφών, η πλήρης και σταθερή δουλειά αποτελούν αιτήματα των εργαζομένων.

Θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να στείλετε στις καλένδες τα ψίχουλα που από σήμερα συζητιούνται σε έναν ψευτοδιάλογο, με - δήθεν - κόκκινες γραμμές. Μόνη λύση είναι η άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των Συλλογικών Συμβάσεων ΤΩΡΑ με νόμο. Ο αγώνας για το ξήλωμα ολόκληρου του αντεργατικού οπλοστασίου και την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών θα είναι συνεχής και κλιμακούμενος».

Το υπόμνημα υπογράφουν: Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου - Χάρτου, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου. Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, Ενωση Λιθογράφων, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, Ενωση Λογιστών Ελεγκτών, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Ηλεκτροτεχνιτών, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Ιδιωτικές Κλινικές, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ