Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Αποπροσανατολιστικός καβγάς

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις», του οποίου οι διατάξεις, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ στη διάρκεια των συνεδριάσεων κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την τεχνητή αποσυμφόρηση των φυλακών χωρίς να λαμβάνονται καμία μέριμνα και φροντίδα για πραγματική αποσυμφόρηση και επανένταξη, για να σταματήσει να ανακυκλώνεται το πρόβλημα και για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι καταργούνται τα «καταστήματα κράτησης Γ' τύπου». Πρόκειται για φυλακές υψίστης ασφαλείας που είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμα, περιέχει διατάξεις για τους κρατούμενους που εκτίουν ισόβια κάθειρξη, π.χ. για 25 χρόνια θα μπορούν να βγαίνουν μετά από 7 χρόνια κράτησης, χωρίς να υπάρξει καμία εκτίμηση για την πράξη ή την προσωπικότητα του κρατούμενου. Υπάρχει πρόβλεψη για ειδική αντιμετώπιση των ανηλίκων κρατουμένων, χωρίς να σημαίνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επανένταξη και το σωφρονισμό τους.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΝΔ στη διάρκεια της συζήτησης στήθηκε ένας ακόμα διπολικός καβγάς για το αν το νομοσχέδιο περιέχει φωτογραφικές διατάξεις υπέρ του Σ. Ξηρού, αλλά και για τα γεγονότα των καταλήψεων στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και αλλού.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ξεκαθάρισε όσον αφορά αυτά τα ζητήματα ότι: «Η δική μας θέση είναι γνωστή και πάγια όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς θεωρούμε τέτοιους κρατούμενους», όπως ο Σ. Ξηρός, «ως κοινούς εγκληματίες που πρέπει να εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις. Αλλο ζήτημα να δούμε τις γενικές διατάξεις που πάσχουν. Ούτε όμως κλίμα τρομολαγνείας, ούτε φυσικά, αναγόρευση αυτών των κρατουμένων σε κάτι ιδιαίτερο που διαμαρτύρεται που δήθεν αγωνίζεται κ.λπ. Είναι σαφής και ξεκάθαρη αυτή η θέση. Και φυσικά όλη αυτή η αποπροσανατολιστική, κατά τη γνώμη μας συζήτηση, αυτός ο βολικός δικομματικός καβγάς τροφοδοτήθηκε και από τα γεγονότα των καταλήψεων και αλλού, ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία και διεκδίκηση, με τους αγώνες του λαού μας. Πρόκειται για ενέργειες ομάδων που είναι διάτρητες, διαβρωμένες, που όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησαν συκοφαντικά και προβοκατόρικα σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία αυτών των ομάδων όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα προβλήματα και τα βάσανα των εργαζομένων της πατρίδα μας».

Οπως σημείωσε: «Αυτές τις ομάδες αξιοποίησε και η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια για να δικαιολογήσει λογικές και πρακτικές καταστολής που στρέφονταν όμως αλλού. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναγορεύσει τέτοιου είδους ομάδες ως τμήμα του κινήματος, ως τμήμα των αγώνων και τις νομιμοποίησε και με πρόσφατες δηλώσεις». Πρόσθεσε ότι αυτή η «βολική δικομματική αντιπαράθεση» βολεύει για να σκιάσει και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, αλλά και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει απέναντι στους δανειστές.

Ειδικά για το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι το ΚΚΕ επί της αρχής ψηφίζει «παρών», σημειώνοντας ότι η ουσία του «καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική ανάγκη για σωφρονισμό για επανένταξη, για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές. Αντίθετα, με τον μανδύα του ανθρωπισμού έχουμε ένα ακόμα νομοσχέδιο τεχνητής αποσυμφόρησης φυλακών», «χωρίς να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο βελτίωσης συνθηκών υλικοτεχνικής υποδομής μέριμνας για την επανένταξη των κρατουμένων».

Οπως επισήμανε «το ζήτημα δεν είναι μόνο να μην υπάρχον οι φυλακές Γ τύπου αλλά να υπάρχουν ασφαλείς και ανθρώπινες φυλακές για τους κρατούμενους και για το προσωπικό αυτών των φυλακών. Δεν είναι μόνο να μην υπάρχουν φυλακές ανηλίκων αλλά αυτοί οι ανήλικοι να επανεντάσσονται, να έχουν δικαιώματα, να τελειώνουν το σχολείο τους, να φεύγουν από το νοσηρό περιβάλλον όσοι ζουν σε αυτό, να αποκόβονται από εγκληματικά κυκλώματα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το ζήτημα μόνο να μην υπάρχουν στις φυλακές ή στο νοσοκομείο των φυλακών κόσμος με επιβαρυμένη υγεία, αλλά και όσοι βρίσκονται στις φυλακές να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα πρέπει. Σε αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν δίνει καμία απάντηση».

Το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί επί της αρχής στην Επιτροπή με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κατά ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφυλάχτηκαν ΧΑ και Το Ποτάμι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ