Σάββατο 11 Απρίλη 2015 - Κυριακή 12 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γέφυρες συνεννόησης για το κλείσιμο της συμφωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έδωσε το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε το Ιδρυμα «Ινστιτούτο Νέας Οικονομικής Σκέψης» στο Παρίσι, του μεγαλοεπιχειρηματία των χρηματαγορών Τζορτζ Σόρος.

Χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις που έδωσε στο πλαίσιο διαλόγου που είχε με τον νομπελίστα Τζ. Στίγκλιτς.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη:

-- Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υπογραφές της προηγούμενης και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα, όμως, είναι και η δημοκρατική εκλογή. «Ζητήσαμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε τι πρέπει να αλλάξει».

-- Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο χρειάζεται «ανάσα» η Ελλάδα και πώς θα την αξιοποιήσει, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αμέσως μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση άρχισε να διαπραγματεύεται επί ενός προγράμματος που κράτησε πέντε χρόνια.

«Δεν διαφωνούμε να γίνει πλήρης έλεγχος από τους θεσμούς. Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να αρχίσουμε να νομοθετούμε τις μεταρρυθμίσεις»...

-- Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε πρωτογενές έλλειμμα. «Αλλά αυτό είναι άλλο από το να πρέπει να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ».

-- «Δεν θέλουμε νέα δάνεια χωρίς νόημα, χρειαζόμαστε χώρο για καταστρώσουμε από κοινού με τους εταίρους το σχέδιο». Σε αυτό το πλαίσιο, ομολόγησε το γεγονός ότι ετοιμάζεται και νέο πακέτο δανείων (αλλά με νόημα για το κεφάλαιο), άρα και το νέο μνημόνιο που θα το συνοδεύει, ανεξάρτητα από το πώς θα βαφτιστεί η νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

-- Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. «Αυτό που λέμε είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει την δυνατότητα ανάπτυξης της δημόσιας περιουσίας. Θέλουμε κοινοπραξίες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, αλλά θέλουμε πρώτα να διασφαλίσουμε πως υπάρχει μια ελάχιστη δέσμευση για την πραγματοποίηση επενδύσεων από την πλευρά των πλειοδοτών. Υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση θέλει να διατηρήσει «ένα μερίδιο για το κράτος, ώστε να έχουμε μια ροή εσόδων από την οποία θα χρηματοδοτούμε τα συνταξιοδοτικά ταμεία». Το συγκεκριμένο παραπέμπει σε παραπέρα περικοπές, μέχρι και σε πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

-- Συμπλήρωσε πως διαφωνούμε με οργανισμούς όπως το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις απόψεις για τα εργασιακά, ομολογώντας δηλαδή ότι και το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, η «κριτική» γίνεται από τη σκοπιά του κεφαλαίου στις ράγες που έστρωσε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «αν σε ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός θέλεις ρύθμιση στην αγορά ώστε να μην εκμεταλλεύεται ο ένας εργοδότης τη μαύρη εργασία για να κερδίζει πλεονέκτημα από τον ανταγωνιστή του»...

Μόνο που αυτό οδηγεί σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα είναι ελκυστικές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να σταματήσει (αν ποτέ γίνει αυτό), η μαύρη εργασία. Για μισθούς Βουλγαρίας μιλούσαν στο πρόσφατο παρελθόν με δεδομένη την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ώστε να «ξελασπώσει» το κεφάλαιο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ