Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Απειλές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει βαρύ τίμημα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη
Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει βαρύ τίμημα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΣΑΝΑΑ.--

Απειλές κατά του Ιράν για τον πιθανό ρόλο του στον εξοπλισμό των Σιιτών Χούτι στην Υεμένη εκτόξευσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενώ το ίδιο διάστημα, κατά το οποίο συνεχίζονται οι σφοδροί φονικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε βάρος του λαού της χώρας, οι πολιτοφυλακές των Χούτι προχωρούν στον έλεγχο νέων περιοχών.

Οι απειλές του Τζον Κέρι σε βάρος της Τεχεράνης έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο αμερικάνικο δίκτυο PBS, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δε θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που η περιοχή βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση και άνθρωποι εξαπολύουν επιθέσεις παραβιάζοντας διεθνή σύνορα κατά άλλων χωρών... Υπήρξαν -υπάρχουν, είναι εμφανές- πτήσεις προερχόμενες από το Ιράν. Κάθε εβδομάδα υπάρχουν πτήσεις από το Ιράν, τις έχουμε εντοπίσει και τις γνωρίζουμε».

Βέβαια, ο Αμερικανός υπουργός δεν εξήγησε γιατί το Ιράν δε θα πρέπει να έχει κανένα ρόλο στην περιοχή και θα πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ, που από την πρώτη μέρα των φονικών επιδρομών στήριξαν τη Σαουδική Αραβία και πολιτικά και στρατιωτικά και με παροχή πληροφοριών κατασκοπείας... Μάλιστα, την Τετάρτη εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ανέλαβαν και τον (εν πτήσει) ανεφοδιασμό με καύσιμα των βομβαρδιστικών του 10μελούς συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας που συμμετέχουν στις επιδρομές σε βάρος της Υεμένης, οι οποίες έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών εκατοντάδων αμάχων (ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά)...

Παράλληλα, πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ανέφεραν χτες πως μαχητές Χούτι, υποστηριζόμενοι από άνδρες της φρουράς του πρώην προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, μπήκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπουα στην Ανατολική Υεμένη παρά τους σφοδρότατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Κάτοικοι της περιοχής είπαν πως την είσοδο των Χούτι στην πόλη Ατάκ της επαρχίας Σάμπουα διευκόλυναν τοπικοί φύλαρχοι. Η άφιξη των Σιιτών Χούτι στην περιοχή έγινε για πρώτη φορά από την έναρξη της πολύμηνης κρίσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί ουσιαστικά οι δυνάμεις των Χούτι και της φρουράς του πρώην προέδρου Σάλεχ πλησιάζουν τον πιο πολύτιμο «οικονομικό» άσσο της χώρας, τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και την πλατφόρμα εξαγωγών στο Μπελχάφ στην Αραβική Θάλασσα.

Νωρίτερα, πάντως, χτες οι κάτοικοι της κεντρικής υεμενίτικης πόλης αλ Σίνταχ ξύπνησαν τρομαγμένοι με τη θέα των μαύρων σημαιών που είχαν τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της πόλης οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» (AQAP), οι οποίοι εκμεταλλεύονται ξεκάθαρα το κενό εξουσίας και το χάος που σπέρνουν οι βόμβες των Σαουδαράβων για να επεκτείνουν και να εδραιώσουν τα πεδία δράσης τους. Οι κάτοικοι της πόλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπαν πως οι τζιχαντιστές έχουν τεθεί υπό την ηγεσία ενός τοπικού «διοικητή», γνωστού ως Μαμούρ αλ Χάκεμ, που «ανέλαβε» τον έλεγχο της περιοχής στη διάρκεια της νύχτας χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά...

Την περασμένη βδομάδα οι τζιχαντιστές μισθοφόροι της AQAP είχαν καταλάβει το ανατολικό λιμάνι Μουκάλα.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, επιδιώκοντας να πείσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ να μην ενδώσει στις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας ώστε να ενισχύσει την επέμβαση στην Υεμένη με αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις. Ο Ζαρίφ εξάντλησε κάθε επιχείρημα προκειμένου να πείσει τους Πακιστανούς αξιωματούχους ότι η πιο δέουσα λύση είναι η εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης στην Υεμένη και όχι η κλιμάκωση της επέμβασης...

Εκκληση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ

Η Υεμένη θα γνωρίσει την «κορύφωση του υποσιτισμού» τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, προειδοποίησε χτες, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά (ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ), Ζιλιέν Αρνέ.

«Θα έχουμε μια κορύφωση του υποσιτισμού τις εβδομάδες που έρχονται, αυτό είναι δυστυχώς βέβαιο», επισήμανε ο εκπρόσωπος της UNICEF, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού της Υεμένης αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην εξασφάλιση νερού, βασικών τροφίμων, φαρμάκων. Σημείωσε ακόμη ότι οι συνέπειες του πολέμου θα μειώσουν εκ νέου τον αριθμό των παιδιών στα σχολεία και την αύξηση του υποσιτισμού, αφού, ήδη από το 2014, το ποσοστό του υποσιτισμού στην Υεμένη ήταν από τα υψηλότερα στον κόσμο, ξεπερνώντας το 48%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ