Τρίτη 7 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη «γύρα» με πυξίδα τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Στη Μόσχα θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Μεντβέντεφ.

Του ταξιδιού Τσίπρα έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις μιας σειράς κυβερνητικών στελεχών στη ρωσική πρωτεύουσα (Ν. Κοτζιάς, Π. Λαφαζάνης, Κ. Ησυχος, Ελενα Κουντουρά), σε μια προσπάθεια της συγκυβέρνησης να ενισχύσει και να επεκτείνει ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας εγχώριων μονοπωλίων με αντίστοιχα ρωσικά, καθώς και να αναδειχτεί σε προνομιακό «συνομιλητή» της Ρωσίας εντός της ΕΕ, σε μια κίνηση μάλιστα που φαίνεται να έχει την έγκριση των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στο ρόλο της... «γέφυρας»

Ειδικά το τελευταίο σκέλος, η προσπάθεια της συγκυβέρνησης (με τις... ευλογίες των Αμερικανών) να μπει σφήνα στις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή (ή «να καταστεί μια "γέφυρα" μεταξύ Δύσης και Ρωσίας» όπως το θέτει πιο... «κομψά» ο Αλ. Τσίπρας), φαίνεται να προκαλεί δυσφορία στο εσωτερικό της ΕΕ και ειδικά στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς«χαρακτήρισε απαράδεκτη μια προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη ρωσική πολιτική, με αντάλλαγμα τη ρωσική βοήθεια». Προειδοποίησε μάλιστα τον Αλ. Τσίπρα «να μην αποξενωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους, με το ταξίδι του στη Μόσχα». Η κυβέρνηση, πάντως, διέψευσε πληροφορίες περί τηλεφωνικής επικοινωνίας Σουλτς - Τσίπρα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ και ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, είχε απευθύνει ανάλογη προειδοποίηση στον Αλ. Τσίπρα. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Γκ. Κρίχμπαουμ (CDU), δήλωσε πως αν η ελληνική κυβέρνηση νομίζει πως μπορεί να βρει την «ψυχή» της τώρα στη Μόσχα, τότε «ποντάρει στο λάθος άλογο», ενώ πρόσθεσε ότι «όποιος θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από την Ευρώπη, η πυξίδα του θα πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα».

Ψάχνουν «διεθνή ερείσματα»

Από την πλευρά τους, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν, από τη μια, να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους εταίρους και, από την άλλη, να αξιοποιήσουν το άνοιγμα προς τη Ρωσία στα μεταξύ τους παζάρια για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης (τα συμφέροντα της οποίας βαφτίζονται «εθνικά).

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Π. Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Αγορά», όπου σημειώνει ότι «Το ταξίδι μου στη Μόσχα πιστεύω ότι μπορεί να ανοίξει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο όχι μόνο στις ενεργειακές αλλά και στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, πράγμα που θα αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Αυτό το νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι δυνατόν να κατοχυρωθεί και να επισφραγιστεί με τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Απρίλη. Η διεύρυνση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας και η πολυεπίπεδη ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με βάση το εθνικό μας συμφέρον συνιστά αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή της κυβέρνησής μας και όχι σημαία ευκαιρίας».

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε παρέμβαση μέσω της διαδικτυακής «Huffington Post Italia» υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ελληνικής αστικής τάξης παράλληλα με τις στρατηγικές επιλογές της για συμμετοχή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, να προωθεί και άλλες σχέσεις με βάση τα συμφέροντά της: «Το βρίσκω πάρα πολύ παράξενο, όταν ο κ. Ρέντσι πάει στη Μόσχα ή όταν η κυρία Μέρκελ πάει στο Πεκίνο, και οι υπουργοί Εξωτερικών από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ επισκέπτονται για λόγους διακρατικού συμφέροντος και συνεργασίας τη Μόσχα και το Πεκίνο, όλοι να το θεωρούν αυτονόητο και επιτυχές. Κάθε φορά που η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις αναδυόμενες αγορές - στην επιστήμη λέμε με τους υπόλοιπους χωρίς τη Δύση - κάποιοι κύκλοι αντιδρούν, ως να έχουμε εγκαταλείψει τη Δύση και να προχωρούμε σε πισώπλατο χτύπημα στα συμφέροντά τους».

Να προσθέσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί ξανά αρχές Μάη στη Ρωσία, προκειμένου να παρακολουθήσει τους εορτασμούς για την Αντιφασιστική Νίκη, ενώ λίγο πριν ή λίγο μετά ενδέχεται να επισκεφτεί το Βελιγράδι, όπως έγινε γνωστό από πηγές της σερβικής κυβέρνησης.

Στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου περί προετοιμασίας για «Grexit», το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστό χτες ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ν. Αναστασιάδη για τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς και ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αθήνα την Παρασκευή του Πάσχα, προκειμένου να ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα, για τις συνομιλίες που θα έχει στο μεταξύ με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε.

Συνάντηση Τσίπρα - Προέδρων Δικαστηρίων

Χτες, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου, Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς και με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους δικαστές ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δουλέψει σκληρά για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της Δικαιοσύνης με γνώμονα όχι μόνο την επιτάχυνση της απονομής αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς».

Η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Επίτροπο της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλο, θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ