Σάββατο 4 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ

Τις συνέπειες από την ευθυγράμμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με τις ανάγκες του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ αναδεικνύουν βουλευτές του Κόμματος

Ερώτηση με θέμα την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) κατέθεσαν χθες στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, Ελένη Γερασιμίδου και Λιάνα Κανέλλη, καλώντας την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τη διαδικασία εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στην αμυντική βιομηχανία.

Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται ότι ενώ «η ΕΛΒΟ αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα - αφού πρόκειται για μια τεράστια βιομηχανία με έμπειρο εργατικό δυναμικό, με μεγάλες και χρήσιμες υποδομές - για να στηρίξει την άμυνα της χώρας, με την παραγωγή οχημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς και για άλλες χρήσεις», ωστόσο «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά, σε συνέχεια της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, την πορεία εκποίησης και διάλυσής της».

Εξηγούν ότι «η κατάτμηση της περιουσίας της εταιρείας, με σκοπό τη διάλυσή της ή την προσέλκυση επιχειρηματικών ομίλων μόνο για τα τμήματα που τους συμφέρει, προδικάζει δραματικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους που απέμειναν και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διατήρηση και επέκταση της πολιτικής πανάκριβων εισαγωγών από το εξωτερικό, παρά το γεγονός πως υπάρχουν οι δυνατότητες κάλυψης από την εγχώρια παραγωγή των πολύμορφων αναγκών του Δημοσίου σε τροχαίο υλικό. Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του αρμόδιου επιτρόπου Μοσκοβισί, απαντώντας (έγγραφο Κομισιόν Ε-010362/2014) σε σχετική Ερώτηση των ευρωβουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δηλώνει προκλητικά ότι η ΕΛΒΟ αποτελεί παθητικό για τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη, στηρίζοντας τη συναπόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για εκκαθάριση της ΕΛΒΟ ΑΒΕ, προβάλλοντας το δρόμο για τη διάλυση της εταιρείας».

Η αμυντική βιομηχανία υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ

«Στην πραγματικότητα», συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η πολιτική της χώρας στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας υποτάσσεται στους σχεδιασμούς και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, καθώς και στις ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, που δραστηριοποιείται και σε αυτόν τον τομέα».

Τονίζουν ότι «η πολιτική της ΕΕ, με την ενιαία αμυντική πολιτική και την ενιαία αμυντική βιομηχανία, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε συρρίκνωση βιομηχανίες όπως είναι η ΕΛΒΟ και γενικότερα τα αμυντικά συστήματα στην Ελλάδα. Τελικά, μέσα απ' την πολιτική αυτή στηρίζεται η αμερικανική, γερμανική, η ολλανδική και η γαλλική βιομηχανία όπλων. Για την περίοδο 1974-2010 η Ελλάδα αγόρασε μόνο από τις ΗΠΑ όπλα αξίας 15.475 εκατ. δολαρίων και από τη Γερμανία όπλα αξίας 6.552 εκατ. δολαρίων (όλα σε σταθερές τιμές έτους 1990, δηλαδή κοντά στα 40 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές). Το κρατικό χρέος αφορά ακριβώς αυτές τις δαπάνες που αποτελούν ευθεία χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων που κατασκευάζουν όπλα».

Προσθέτουν ότι «η σημαντική εξάρτηση του αμυντικού εξοπλισμού από τις εισαγωγές είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις γενικότερες κατευθύνσεις της άρχουσας τάξης στα πλαίσια των δεσμεύσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός χρυσοπληρώνει πανάκριβο αμυντικό υλικό, συχνά ακατάλληλο για τη γεωγραφία του ελλαδικού χώρου και τις σχετικές αμυντικές ανάγκες, με κριτήριο αγοράς του όχι τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, αλλά τις ανάγκες της αστικής τάξης στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους είναι ενταγμένη η χώρα, τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων κατασκευής του αμυντικού υλικού, των εισαγωγέων και μερικών ελληνικών επιχειρήσεων που δρουν ως υποκατασκευαστές αυτών των ομίλων».

Σε αυτή τη βάση υπογραμμίζουν ότι «το πρόβλημα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι τεχνικό. Σε πλήρη αντιδιαστολή με το σημερινό ρόλο του υπεργολάβου, του υποκατασκευαστή μονοπωλιακών ομίλων, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλαπλά. Η φιλολαϊκή αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, η κατοχύρωση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, η διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας προϋποθέτουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Κατόπιν τούτων, ρωτούν τους υπουργούς: «Ποια είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης σχετικά με την παραπάνω απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: Την άμεση διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ ΑΒΕ; Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους καθώς και τη διασφάλιση των αντίστοιχων δικαιωμάτων των συνταξιούχων της εταιρείας; Την ανατροπή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στην αμυντική βιομηχανία; Τη δραστική μείωση των εισαγωγών και την κατάργηση των πολεμικών δαπανών για σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πείρα από την απαξίωση της ΕΛΒΟ να αξιοποιηθεί μπροστά στις κάλπες(2019-01-22 00:00:00.0)
Να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι σε ΕΛΒΟ και «Χαλυβουργείο»(2014-10-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-09-08 00:00:00.0)
Με μοιρασμένους ρόλους υπηρετούν το ίδιο σχέδιο(2013-09-05 00:00:00.0)
Αναντικατάστατη η ΕΛΒΟ στην αμυντική βιομηχανία(2013-07-06 00:00:00.0)
Πείτε «Oχι» στην αυταπάτη των αναθέσεων(2006-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ