Σάββατο 4 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητούν 5.800 ευρώ από άνεργο!

Από τη συζήτηση στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής
Από τη συζήτηση στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής
Κραυγαλέο παράδειγμα της αναλγησίας της κρατικής πολιτικής, που επιζητά έσοδα ακόμα και από αυτούς που δεν έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν, είναι η περίπτωση μακροχρόνια ανέργου στο Μενίδι, ο οποίος καλείται να πληρώσει 5.800 ευρώ στην εφορία από πρόστιμα που του επιβλήθηκαν σε ελέγχους σε λεωφορείο, επειδή δεν είχε να πληρώσει εισιτήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από την εφορία έχει σταλεί στον άνεργο διακανονισμός με μηνιαία δόση 700 ευρώ, όταν δεν παίρνει καν το επίδομα ανεργίας!

Οι έλεγχοι στην εσωτερική γραμμή του Μενιδίου, που εξυπηρετεί και τον οικισμό ΚΑΠΟΤΑ, όπου διαβιούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, άνεργοι και άποροι, είναι συνεχείς. Σε κάποιους από αυτούς τους ελέγχους, «πιάστηκε» τέσσερις φορές χωρίς εισιτήριο και ο Κώστας, κάτοικος του καταυλισμού. Ο Κώστας είναι άνεργος και ζει σε κοντέινερ στον καταυλισμό μαζί με τον πατέρα του, που βρίσκεται στη διαδικασία συνταξιοδότησης, επίσης δηλαδή χωρίς εισόδημα. Το επίδομα ανεργίας που έπαιρνε ο Κώστας τελείωσε το 2013 και πέρσι «ζούσε» με το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ.

«Ελεγα στους ελεγκτές ότι είμαι άνεργος, τους έδειξα και την κάρτα ανεργίας και μου απαντούσαν ότι δεν μας ενδιαφέρει», μας είπε ο Κώστας, ο οποίος για το 2015 δεν έχει κανένα εισόδημα. Ούτε καν τα... 200 ευρώ. Από αυτόν τον άνθρωπο - και προφανώς και άλλους σε παρόμοια δεινή κατάσταση - ζητούν οι μηχανισμοί του κράτους να πληρώσει 5.800 ευρώ στην εφορία για εισιτήριο που δεν είχε να πληρώσει. Οπως μας είπε ο ίδιος, οι έλεγχοι στο Μενίδι και συγκεκριμένα στη γραμμή που εξυπηρετεί τον καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ έχουν ενταθεί, με αποτέλεσμα σε πολλούς που διαβιούν εκεί να έχουν επιβληθεί πρόστιμα. «Δεν υπάρχει καμία ανθρωπιά», σημειώνει ο Κώστας, ενώ, όπως μας λέει, σε πολλές περιπτώσεις, ελεγκτές επιχειρούν να φέρουν επιβάτες χωρίς εισιτήριο σε αντιπαράθεση με επιβάτες που έχουν εισιτήριο. Ενεργοποιείται δηλαδή η διαδικασία του «κοινωνικού αυτοματισμού», ώστε να στρέψουν εναντίον ανθρώπων που δεν έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήριο τους υπόλοιπους επιβάτες.

O Κώστας, άνεργος, καλείται να πληρώσει 5.800 ευρώ για εισιτήριο που δεν είχε να πληρώσει
O Κώστας, άνεργος, καλείται να πληρώσει 5.800 ευρώ για εισιτήριο που δεν είχε να πληρώσει
Στο πλευρό του Κώστα βρίσκεται η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, η οποία θα προχωρήσει σε διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΟΑΣΑ, ζητώντας να διαγραφεί το χρέος, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Βασικό αίτημα προς την κυβέρνηση παραμένει η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. Παράλληλα, όμως η Λαϊκή Επιτροπή συνδράμει, όπως μπορεί, στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής του Μενιδίου, όπου, όπως μας είπαν, το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο. Χαρακτηριστικά μας ανέφεραν ότι η ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων φτάνει στο 90%. Ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα το μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει ο Μ. Αλεξίου από τη Λαϊκή Επιτροπή, «έχουμε αναπτύξει ένα πλατύ δίκτυο αλληλεγγύης που, ανάμεσα σε άλλα, στηρίζει με τρόφιμα οικογένειες, παραχωρεί, μέσω του Λαϊκού Φροντιστηρίου, δωρεάν μαθήματα σε παιδιά δημοτικού και λυκείου». Η Λαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει επίσης στο δήμο, ζητώντας μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως η απαλλαγή ανέργων από την καταβολή δημοτικών τελών, κάτι που έγινε μεν ομόφωνα δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του δήμου εμπαίζει τους κατοίκους της πόλης ζητώντας τους να καταθέσουν δικαιολογητικά για επίδομα ένδειας, που ούτε πόσο θα είναι ούτε πότε θα δοθεί έχει προσδιορίσει...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ