Σάββατο 4 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευχολόγια» αντί για αντιπλημμυρικά έργα για το λαό

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την περιοχή της Κόνιτσας

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Κόνιτσας, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης.

«Το να λέμε "να γίνει το έργο" έτσι ευχολογικά, χωρίς να έχουμε τους πόρους και χωρίς να έχει γίνει δημοπράτηση, δεν έχει νόημα», ανέφερε προκλητικά ο αναπληρωτής υπουργός, όταν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής έζησαν πρόσφατα από πλημμύρες εφιαλτικές στιγμές και ειδικά το αντιπλημμυρικό έργο στο χείμαρρο Ντιβόικα έχει αποδειχθεί ότι είναι υπόθεση ζωής γι' αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Μωραΐτης στην αρχή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε «στις τεράστιες καταστροφές στην Ηπειρο και όχι μόνο», ενώ «οι πληγέντες δεν πήραν ούτε καν αυτά τα 586 ευρώ», τα οποία τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, «για τις άμεσες ανάγκες σε ό,τι αφορά τις ζημιές που είχαν πάθει στις οικοσκευές». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδότηση από τα κονδύλια της ΕΕ γιατί δεν έχουν κέρδη για τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Ειδικά για το έργο στο χείμαρρο Ντιβόικα, σημείωσε ότι τους κατοίκους δεν τους ενδιαφέρουν οι ευθύνες, που ενδεχομένως υπάρχουν, για την καθυστέρηση του έργου. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η άμεση ολοκλήρωσή του, γιατί «αν ξεχειλίσει η κοίτη αυτού του χειμάρρου, θα πλημμυρίσουν σπίτια και υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε ακόμα και ανθρώπινες ζωές».

Η απάντηση του Γ. Τσιρώνη ήταν ότι το έργο από το 2012 έχει ενταχθεί στα «επιλέξιμα» της ΕΕ, ωστόσο καθυστέρησε η δημοπράτησή του. «Αν δεν προλάβει να εκτελεστεί, σημείωσε, θα απενταχθεί αυτόματα. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η περίοδος λήγει μέχρι 31-12-2015». Αυτό σημαίνει, κατά τον υπουργό, ότι και σήμερα να δημοπρατηθεί το έργο, δεν θα έχει καταφέρει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση της επιλεξιμότητάς του από την ΕΕ, αλλά δεν δήλωσε και τόσο «αισιόδοξος».

Ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι «αν μιλούσαμε για κάποια έργα από τα οποία θα είχαν κέρδη οι κατασκευαστικοί όμιλοι, τα προβλήματα θα ξεπερνιόνταν. Βλέπουμε ότι πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες» και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν να γίνει το έργο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ