Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Στήνει» εξεταστική για τα μνημόνια που εφαρμόζει

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χτες να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει «την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπογράφει συμφωνία επέκτασης των μνημονίων και διαπραγματεύεται την υπογραφή νέου, με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, έχοντας κάνει καθαρό ότι δεν πρόκειται να καταργήσει κανένα απ' τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, δήλωσε χτες ότι με την απόφαση αυτή υλοποιείται «η δέσμευσή μας και η κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Να προσθέσουμε, πάντως, πως στην πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια έβγαζε μάτι η προσπάθεια εξωραϊσμού του καπιταλιστικού συστήματος, συσκότισης της φύσης της κρίσης και των αιτιών που την προκαλούν και έχουν να κάνουν με την κοινωνικοποίηση της παραγωγής και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της που φέρνει και την αναρχία στην παραγωγή. Κατά συνέπεια συσκοτίζουν και τη διέξοδο απ' αυτήν απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων (δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στον καπιταλισμό, χρειάζεται αντικατάσταση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής με την κοινωνική), πασχίζοντας να υποτάξουν τους εργαζόμενους στην πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου.

«Βγάζει λάδι» τον καπιταλισμό ενοχοποιώντας τη μορφή διαχείρισης

Με την πρότασή του τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιούσε αποκλειστικά τη μορφή διαχείρισης που προκρίθηκε σε ευρωενωσιακό επίπεδο και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και αλλού και συντηρούσε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη μορφή διαχείρισης, στο πλαίσιο της ΕΕ και για λογαριασμό των μονοπωλίων, που δε θα φορτώνει τα βάρη της στο λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, διατεινόταν πως το σύνολο σχεδόν των πολιτικών αποφάσεων, με τις οποίες τα αστικά κόμματα άσκησαν διακυβέρνηση υπέρ της αστικής τάξης, ακόμα και αποφάσεις που επιβάλλονταν απ' την πορεία ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ, πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής και να κάτσουν στο «εδώλιο» τα φυσικά πρόσωπα που τις εφάρμοσαν. Για παράδειγμα, υπεδείκνυε σαν αντικείμενο διερεύνησης το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν «στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων» και ότι «ακολούθησαν ακραία μεροληπτική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου»!

Στο μεταξύ, μετά τις κινήσεις ισχυροποίησης της «Αριστερής Ενότητας», πλειοψηφούσας τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ με ειδική αποστολή τη στήριξη των επιλογών του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού πλέον, Αλ. Τσίπρα, η μειοψηφούσα αλλά ενδυναμωμένη το τελευταίο διάστημα «Αριστερή Πλατφόρμα» απαντά με πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών της το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο επίκεντρο των πολλών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του κόμματος και κατά πολλούς καταλύτης τους, είναι η ανάγκη προετοιμασίας για την αφομοίωση των κραδασμών που θα προκληθούν απ' τη συμφωνία που η κυβέρνηση υπογράψει με τους εταίρους τώρα ή τον Ιούνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά Εξεταστική Επιτροπή για το 2015 και εκλογές άμεσα(2016-10-18 00:00:00.0)
Προτείνει «εθνική συνεννόηση» στην παρούσα Βουλή(2016-03-30 00:00:00.0)
Τι σου είναι οι αστικοί θεσμοί...(2013-11-07 00:00:00.0)
Θέλουν άλλο «κοκτέιλ» διαχείρισης(2012-09-19 00:00:00.0)
Ερίζουν για το μείγμα της αστικής διαχείρισης(2012-09-07 00:00:00.0)
Τη σύσταση Εξεταστικής ζητάει το ΠΑΣΟΚ(2012-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ