Κυριακή 29 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Κλείνουν κλινικές και μεγαλώνουν οι ουρές στα χειρουργεία

Μονάδες όπως η ΜΕΘ, πλήρως ανακαινισμένες, με άρτιο εξοπλισμό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως λόγω έλλειψης προσωπικού
Μονάδες όπως η ΜΕΘ, πλήρως ανακαινισμένες, με άρτιο εξοπλισμό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως λόγω έλλειψης προσωπικού
Η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε κλείσιμο κλινικών και μείωση κρεβατιών, σε κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών και έχει ως αποτέλεσμα για τους ασθενείς μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για εξετάσεις, αλλά και υπερβολικά μεγάλο χρόνο αναμονής για χειρουργεία διαφόρων ειδικοτήτων (πάνω από 5 μήνες).

Για παράδειγμα, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών έχει 8 κρεβάτια και ενεργά είναι τα 6, η Α' ΜΕΘ έχει 19 κρεβάτια και ενεργά είναι τα 15, ενώ και η Β' ΜΕΘ έχει 12 κρεβάτια και ενεργά είναι μόλις τα 8, τη στιγμή που γίνεται αγώνας δρόμου για να βρεθεί ανάλογο κρεβάτι και να σωθούν ζωές. Μάλιστα, πρόκειται για χώρους ανακαινισμένους, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως.

Επίσης, έκλεισε η μία (Α') από τις 3 χειρουργικές κλινικές. Κλείνουν αίθουσες χειρουργείων, ενώ θα μπορούσαν σε πλήρη λειτουργία να καλύπτουν εκατοντάδες επιπλέον χειρουργικές πράξεις.

Η Αναστασία Τρικούπη, διευθύντρια Ανοσολογικού και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, μίλησε για τις ελλείψεις σε προσωπικό και ειδικότερα σε αναισθησιολόγους (από τους 28, απέμειναν στο νοσοκομείο 12 και ενισχύθηκαν με 2 επικουρικούς). Το νοσοκομείο έχει τρία μπλοκ χειρουργείων σε διαφορετικά κτίρια. Οπως είπε, θα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένα σε ένα χώρο, κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Οι κλινικές δεν μπορούν να έχουν κάθε μέρα διαθέσιμες αίθουσες για χειρουργεία. Για παράδειγμα, η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική μια μέρα τη βδομάδα δεν προγραμματίζουν χειρουργεία. Στο «Πέτρινο» κτίριο υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και δουλεύουν οι 3 και το σηπτικό, όπου δεν χρειάζεται γενική αναισθησία.

«Μειώνουμε τα χειρουργεία για ασφάλεια ώστε να μην χρειαστεί να είναι 1 αναισθησιολόγος ταυτόχρονα σε δύο χειρουργικές αίθουσες. Σήμερα το πρωί, δεν ξεκινήσαμε τα χειρουργεία γιατί δεν υπήρχε νοσηλευτικό προσωπικό. Τελικά μας έστειλαν προσωπικό από άλλο τμήμα. Προσπαθούμε, υπεράνθρωπα, πάνω από ωράρια, ρεπό, δεν κοιτάμε το ρολόι μας», λέει στο «Ριζοσπάστη».

Ο Κ. Κωνσταντινίδης, νοσηλευτής στα χειρουργεία και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων σημείωσε ότι «η έλλειψη προσωπικού προ κρίσης, ήταν στα όρια ασφαλείας. Τώρα είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, επικίνδυνη, λες και βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Η εκάστοτε διοίκηση θέλει να παρουσιάζει θετικό έργο προς την κυβέρνηση και κρύβει την πραγματική εικόνα». Ο Π. Σακελλαρίου, νευροχειρουργός, πρόσθεσε: «Πρόκειται για μεθόδευση και ξέρουμε πού οδηγεί: Στη μετατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας σε ιδιωτικό. Τα ΝΠΔΔ να γίνουν ΝΠΙΔ και να λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Το Κυτταρολογικό Τμήμα λειτουργεί μόνο με έναν επικουρικό γιατρό με σύμβαση ενός έτους. Παλιότερα είχε τρεις ειδικούς γιατρούς και τέσσερις ειδικευόμενους. Πέρα από τις εξετάσεις που πραγματοποιούσε για τις ανάγκες των ασθενών του νοσοκομείου, συνέβαλε στην πρόληψη με τη διενέργεια τεστ ΠΑΠ (σε καθημερινή βάση γίνονταν 120 τεστ ΠΑΠ και εξετάζονταν 300 δείγματα).

Στην Ψυχιατρική Κλινική, οι οργανικές θέσεις γιατρών είναι 6 και έχουν έναν (1) διευθυντή, μία (1) επιμελήτρια, έναν (1) επικουρικό. Οι νοσηλευτές είναι 11 και πολλές φορές δουλεύει ένας στη βάρδια και καλείται να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της κλινικής που λειτουργεί 20 κλίνες.

Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών άρα και των αναγκών για τέτοιες δομές. Παράλληλα, η κλινική καλείται να εξυπηρετήσει περισσότερους ασθενείς, καθώς μπαίνει λουκέτο σε νοσοκομειακές κλινικές των γύρω νομών (π.χ. Γιαννιτσών). Η κλινική με τρεις εφημερίες το μήνα είναι στα όριά της. Και ενώ το 2014 έκανε τρεις εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού, τώρα ζητείται από την ΥΠΕ να τις αυξήσει χωρίς να δίνεται η ανάλογη ενίσχυση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, χωρίς καμία ενίσχυση(2021-02-10 00:00:00.0)
Στάση εργασίας αύριο και συγκέντρωση στη 2η ΥΠΕ(2020-10-07 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών(2020-09-24 00:00:00.0)
Σε «κόκκινο» συναγερμό(2015-03-20 00:00:00.0)
Συντριπτικό... ΚΑΤαγμα(2007-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ