Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
«Κλειδώνουν» τις «κοστολογημένες» αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Στο 1,5% ο στόχος για το φετινό ματωμένο «πρωτογενές πλεόνασμα» - Κατεβαίνει στο μισό (1,4%) ο πήχης για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από την κατάρτιση της «ολοκληρωμένης λίστας» αναδιαρθρώσεων, ζήτημα το οποίο συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group», δηλαδή της διαβούλευσης που διενεργείται ανάμεσα στα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) με τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο θα μετέχουν τα πολιτικά στελέχη και οι κυβερνητικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών, Ελενα Παναρίτη, Γ. Χουλιαράκης και Ν. Θεοχαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι «κοστολογημένες δράσεις» της «λίστας μεταρρυθμίσεων» ξεκινούν από προβλεπόμενα «έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015», σε μια κίνηση ουσιαστικής ομολογίας ότι η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για μέτρα που εντοπίζονται στο σκέλος της διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, ενώ επιπλέον, με την απόφαση της 20ής Φλεβάρη, η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί για παραπέρα συρρίκνωση κρατικών κονδυλίων σε τομείς που σχετίζονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Στο λαό και πάλι η «λυπητερή»

«Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις / δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι οι «μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, διατηρείται όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου, σε αυτό προστίθενται νέες αντιλαϊκές... «μη υφεσιακές» (για το κεφάλαιο) αναδιαρθρώσεις, ενώ ήδη σέρνουν ξανά στα ταμεία τα λαϊκά στρώματα (τους «συνήθεις υπόπτους») με την απειλή από τα «ραβασάκια» για τα ληξιπρόθεσμα «μνημονιακά» χαράτσια που θα σταλούν το επόμενο διάστημα!

Την ίδια ώρα, σχεδιάζονται προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για τους «έχοντες και κατέχοντες», προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Αντίστοιχες ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για το κεφάλαιο έχουν εφαρμοστεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά με αμελητέα έσοδα για το κρατικό ταμείο...

Ειδικότερα:

  • Ο πήχης της εκτιμώμενης καπιταλιστικής ανάκαμψης για το 2015 κατεβαίνει στο 50% των προηγούμενων επίσημων εκτιμήσεων και διαμορφώνεται στο 1,4% (από 2,8% που προέβλεπαν η Κομισιόν και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί).
  • Σε αυτό το πλαίσιο, τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα (τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για το 2015) θα κλιμακωθούν «βρέξει χιονίσει» και αυτό ανεξάρτητα από την προβλεπόμενη μείωση της μάζας των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, πάνω στα οποία υπολογίζονται οι κάθε είδους άμεσοι και έμμεσοι φόροι και χαράτσια. Είναι φανερό πως ο πυρήνας των νέων αντιλαϊκών μέτρων δεν θα αφορά μόνο στο 2015, αλλά αντίθετα θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, και για τα επόμενα χρόνια.
  • Σε αυτή τη βάση, ο νέος στόχος για το φετινό ματωμένο «πρωτογενές πλεόνασμα» κατεβαίνει στο 1,5% του ΑΕΠ (από 3,5%), προκειμένου να υποστηριχτεί έτσι η προβλεπόμενη αναιμική και εξαιρετικά αβέβαιη καπιταλιστική ανάκαμψη.

Πέρα από το περαιτέρω στράγγισμα του λαού για τις «μνημονιακές» ληξιπρόθεσμες οφειλές και την παραπέρα περικοπή κοινωνικών δαπανών του κράτους, είναι φανερό πως η κάλυψη του εισπρακτικού στόχου θα προέλθει από την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων...

Μεταξύ των προτάσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων σε «στρατηγικούς επενδυτές», στους οποίους πέρα από τα μετοχικά πακέτα θα εκχωρηθεί και η διοίκηση των νευραλγικών υποδομών, όπως στα μεγάλα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, σε συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρέσβη Τ. Κίτμερ, σημείωσε χαρακτηριστικά πως η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ θα επανεξεταστεί, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση ο διεθνής οργανισμός παρέχει στη χώρα μας «τεχνογνωσία» σχετικά με την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι φανερό δηλαδή ότι στο τραπέζι βρίσκονται και οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που «κυοφορούνταν» και κατά την προηγούμενη φάση...

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα εξεταζόμενα αντιλαϊκά σενάρια βρίσκεται και αυτό της μαζικής μετάταξης εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13%). Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, ενώ η ίδια η συζήτηση, ανεξάρτητα από την επιλογή του τελικού μείγματος πολιτικής, αποκαλύπτει το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν στην επόμενη φάση...

Διαβεβαιώσεις στους μεγαλοπιστωτές

Στο μεταξύ, «σενάριο φαντασίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι τα περί παύσης πληρωμών προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Διευκρινίζουν ότι οι προηγούμενες αναφορές τους πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, από «ίδιους πόρους», εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014, αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση διευρύνει συνεχώς τον εσωτερικό δανεισμό (σαρώνοντας ταμειακά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων οργανισμών, οργανισμών της Τοπικής Διοίκησης κ.τ.λ.) προκειμένου να συνεχίσει να αποπληρώνει το κρατικό χρέος «στο ακέραιο και εγκαίρως», όπως δεσμεύθηκε στο Γιούρογκρουπ της 20ής του Φλεβάρη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ