Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο επίκεντρο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της λαϊκής οικογένειας

Με το βλέμμα στραμμένο στα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποστείλει προειδοποιητικά σημειώματα σε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά για το χαράτσι του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του 2013 (το γνωστό χαράτσι που ερχόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ).

Τα σχετικά σημειώματα αναμένεται να αποσταλούν μετά το Πάσχα, ενώ παράλληλα θα αρχίσει να τρέχει και η ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης», μέχρι 100 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή στα 20 ευρώ το μήνα. Στόχος είναι είσπραξη των οφειλών της λαϊκής οικογένειας για τους φόρους και τα βαριά χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου»...

Εξάλλου, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2014) ορίζεται μέχρι τις 30 Ιούνη. Από φέτος δεν προβλέπεται, πλέον, εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό).

Σύμφωνα με διευκρινίσεις για την εφαρμογή διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων κτισμάτων, που δεν εισέπραξαν από τους μισθωτές των ακινήτων τους τα οφειλόμενα ενοίκια, υποχρεούνται φέτος να δηλώσουν στην Εφορία τα μη εισπραχθέντα αυτά ποσά ως κανονικά αποκτηθέντα εισοδήματα και να φορολογηθούν για αυτά. Προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 11% για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ και με 33% για το τμήμα των εισοδημάτων από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ