Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτήματα και διαμαρτυρίες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Παρέμβαση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισ. Ντογιάκο έκαναν χτες δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής για ζητήματα που αφορούν τη δίκη της Χρυσής Αυγής που αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Απρίλη στις φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και υπόνοιες για προσπάθεια αποστείρωσης από τον πολιτικό χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής βίας, καθώς δεν κλήθηκε από τον εισαγγελέα να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν καταθέσει στην αρχή της υπόθεσης. Θυμίζουμε ότι στην αρχή της υπόθεσης είχαν καταθέσει στον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, αλλά και στη συνέχεια στις ειδικές ανακρίτριες, βουλευτές και προσωπικότητες από όλα τα κόμματα, οι οποίοι όμως δεν καλούνται τώρα στη δίκη.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη χτεσινή τους παρέμβαση εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το θέμα, ωστόσο από την πλευρά της εισαγγελικής αρχής εκφράστηκε επιμονή στην επιλογή να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, οι δικηγόροι έθεσαν και το ζήτημα του χώρου διεξαγωγής της δίκης, μετά τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσηκωθεί για το θέμα στο Δήμο του Κορυδαλλού. Η εισαγγελία εξήγησε ότι είναι κλειστός ο χώρος του Εφετείου Αθηνών (όπου θα μπορούσε να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής) με άλλες μεγάλες δίκες που είναι σε εξέλιξη και επικαλέστηκε πρόσθετους τεχνικούς λόγους.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για το θέμα του χώρου διεξαγωγής της δίκης, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Εσωτερικών και Παιδείας σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι του Δήμου Κορυδαλλού είναι ανάστατοι και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του ζητά την άμεση έναρξη της δίκης σε άλλο χώρο πλην της δικαστικής αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού.

Οπως εξηγεί το ΚΚΕ στο κείμενο της Ερώτησης: «Ο λόγος της πλήρους εναντίωσης των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου βασίζεται κυρίως στα εξής σοβαρά στοιχεία: α) Η δικαστική αίθουσα βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες της πόλης (νηπιαγωγεία, δημοτικά κ.λπ.), τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα. Οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά διέρχονται καθημερινά από τον ίδιο δρόμο της εισόδου στη δικαστική αίθουσα, β) Τις ημέρες της δίκης έχουν προγραμματιστεί διάφορες μαζικές συγκεντρώσεις έξω από το χώρο της αίθουσας από διάφορους φορείς, γ) Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει εντονότατη αστυνομική παρουσία στο συγκεκριμένο σημείο που θα ελέγχει την περιοχή και θα επηρεάζει την ομαλή διέλευση των μαθητών, σε μια περίοδο μάλιστα πραγματοποίησης και των πανελληνίων εξετάσεων, δ) Ο χώρος διεξαγωγής της δίκης είναι πολύ κοντά στους χώρους των εγκλημάτων των ναζιστών κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής (δολοφονία Φύσσα, δολοφονικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και κατά των Αιγυπτίων ψαράδων) και δεν ενδείκνυται γενικά η πραγματοποίηση δίκης στον τόπο των εγκλημάτων, ε) Υπονομεύεται η αναγκαιότητα για ανοιχτή διεξαγωγή και συγκεκριμένα η πρόσβαση και ενημέρωση τόσο των εμπλεκομένων άμεσα στη δίκη (διαδίκων, δικηγόρων κ.λπ.) όσο και άλλων (δημοσιογράφων, νομικών παρατηρητών κ.λπ.). Συμπερασματικά, θα διαταραχτεί σοβαρότατα και για μακρύ χρονικό διάστημα η κοινωνικο-οικονομική ζωή της πόλης, ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα και στη σωστή διεξαγωγή της δίκης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς μέτρα για:

-- Την άμεση αλλαγή του συγκεκριμένου χώρου πραγματοποίησης της συγκεκριμένης δίκης και τη διεξαγωγή της στην αίθουσα του Εφετείου Αθήνας ή σε άλλο κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς φυσικά αναβολή της ημερομηνίας έναρξης αυτής.

-- Την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού από την πόλη, όπως είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ