Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙA
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την «ασφάλεια»

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μετά από ακόμα μια «επεισοδιακή» και μαραθώνια συνεδρίαση (16 ωρών), χτες τα ξημερώματα η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την «εσωτερική ασφάλεια» που αναμένεται να δυναμώσει κάθε προσπάθεια καταστολής λαϊκών και εργατικών αγώνων.

Σε σύνολο 231 βουλευτών, 199 ψήφισαν υπέρ και 32 κατά. Εγκρίθηκαν τα 69 άρθρα του νομοσχεδίου και τα 63 «επέστρεψαν» για να συζητηθούν ξανά σε μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο επιτρέπει τη διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών σε κατοικίες ή οχήματα, έστω κι αν υπάρχουν απλές «υποψίες» για κάτι, κράτηση υπόπτων μέχρι 48 ώρες (μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μέχρι 24 ώρες) χωρίς επίβλεψη από δικαστικό. Πολλοί λένε ότι με το ν/σ θα μπορούν να διατάσσουν συλλήψεις, πλέον, όχι μόνο εισαγγελείς και δικαστές, αλλά και τοπικοί κυβερνήτες.

Η αντιπολίτευση έχει υψώσει τους τόνους με αφορμή το συγκεκριμένο ν/σ και με το βλέμμα στραμμένο και στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών (7/6/2015) επιχειρεί να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι σε συνθήκες οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, η ισχυροποίηση των κατασταλτικών και άλλων μηχανισμών του αστικού κράτους είναι αναπόφευκτη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο πλαίσιο της καθυπόταξης του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ