Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
«Πραγματικό χρυσωρυχείο» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια

Προτεραιότητες της ΕΕ η ενιαιοποίηση των εθνικών νομοθεσιών για τηλεπικοινωνίες, πνευματική ιδιοκτησία και προστασία ψηφιακών δεδομένων

Εξάλειψη των εμποδίων που κρατούν τις ψηφιακές υπηρεσίες «κλεισμένες στα εθνικά σύνορα» επιδιώκει η ΕΕ, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων που σχετίζονται με αυτές...
Εξάλειψη των εμποδίων που κρατούν τις ψηφιακές υπηρεσίες «κλεισμένες στα εθνικά σύνορα» επιδιώκει η ΕΕ, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων που σχετίζονται με αυτές...
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία της «ψηφιακής ενιαίας αγοράς» προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκοντας μέσω μίας εύσχημης ρητορικής περί «άρσης γεωγραφικών αποκλεισμών», «οικονομικής ανάπτυξης» και «δημιουργίας θέσεων εργασίας» να άρει τους όποιους εναπομείναντες περιορισμούς στη δραστηριότητα των μονοπωλίων. Σε χτεσινό δελτίου Τύπου της λεγόμενης «Επιτροπής Γιούνκερ», επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι στόχος της Επιτροπής είναι η εξάλειψη των εμποδίων που κρατούν τις ψηφιακές υπηρεσίες «κλεισμένες στα εθνικά σύνορα» και η δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής αγοράς, ούτως ώστε να επεκταθούν οι «ελευθερίες» που διέπουν την ενιαία αγορά της ΕΕ και στον ψηφιακό τομέα.

Οπως προκύπτει από τα ανακοινωθέντα, η Επιτροπή σκοπεύει, μέσω των συγκεκριμένων προτάσεων που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα για το εν λόγω ζήτημα, να εφαρμοσθεί μία «λύση - πακέτο» για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με σκοπό την ενιαιοποίηση όλων των εθνικών νομοθεσιών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την προστασία των ψηφιακών δεδομένων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του A. Ansip, αντιπροέδρου για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά ότι «οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να διασχίζουν ελεύθερα τα σύνορα όταν βρίσκονται εντός του διαδικτύου, όπως και στην πραγματικότητα. Πρέπει να βοηθήσουμε τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να απεγκλωβιστούν από την εγχώρια αγορά τους». Αντίστοιχα, ο Γκ. Ετινγκερ, Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να πρωτοστατεί στην ψηφιακή επανάσταση με ένα συνονθύλευμα 28 διαφορετικών κανόνων για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων».

Οι τρεις άξονες της «στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά»

Η ολοκληρωμένη πρόταση γύρω από τη «στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά» που θα κοινοποιηθεί τον ερχόμενο Μάη θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς, υπό τους γενικόλογους τίτλους:

--«Καλύτερη πρόσβαση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες».

--«Διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την άνθηση των ψηφιακών δικτύων και υπηρεσιών» και

-- «Δημιουργία ευρωπαϊκής ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας».

Αναφορικά με τον πρώτο τομέα, οι προτάσεις της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στην άρση υφιστάμενων απαγορεύσεων για τη χρήση από τους πολίτες μίας χώρας - μέλους διαδικτυακών υπηρεσιών μιας άλλης χώρας της ΕΕ, τονίζοντας ότι τέτοιοι περιορισμοί «είναι αδιανόητοι σε μια ενιαία αγορά». Στον ίδιο τομέα περιλαμβάνεται επίσης ο «εκσυγχρονισμός» της νομοθεσίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και η αντιμετώπιση των αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ από κράτος σε κράτος.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για το δεύτερο τομέα υπογραμμίζεται ευθύς εξαρχής ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των επενδύσεων στις υποδομές, την ενιαία διαχείριση του ραδιοφάσματος των κρατών - μελών, καθώς όπως επισημαίνεται «το ραδιοφάσμα δεν σταματά στα εθνικά σύνορα», αλλά και την «ταχεία αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο».

Πολύ ευρύτερο πλαίσιο περιλαμβάνει ο τρίτος τομέας, για τη δημιουργία «ευρωπαϊκής ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας», όπου μέσα εκεί περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών από τη βιομηχανία, η διαχείριση και αξιοποίηση στο έπακρο των ψηφιακών δεδομένων που παράγονται συνεχώς όπως κλιματικές πληροφορίες, δορυφορικές εικόνες, ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο, αρχεία συναλλαγών ή σήματα GPS. «Τα μαζικά δεδομένα αποτελούν πραγματικό χρυσωρυχείο, αλλά και εγείρουν σημαντικά προβλήματα, από την ιδιοκτησία έως την προστασία των δεδομένων και τα πρότυπα. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να απεγκλωβιστεί το οικείο δυναμικό», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ