Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ
Δίμηνη διορία για ισοσκελισμένους - αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς

Τις προθέσεις της συγκυβέρνησης για ασφυκτικό έλεγχο της λειτουργίας των δήμων, ώστε να μην ξεφεύγουν από τα πλαίσια δημοσιονομικής προσαρμογής που επιτάσσει η συνέχιση της άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες, έκανε σαφές ότι παραμένει ο στόχος που θέτει το Μεσοπρόθεσμο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των δήμων, την ίδια ώρα που η κρατική χρηματοδότηση εξακολουθεί να βαίνει συνεχώς μειούμενη. Είναι «απόφαση της κυβέρνησης να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο μη εκτροχιασμού του προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό μεταφράζεται σε νέες μειώσεις της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι δήμοι για το 2015. Και κατ' επέκταση: Σε συνέχιση και επιδείνωση της υπολειτουργίας υπηρεσιών που -αν και λειτουργούν υποτυπωδώς- τις έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, της μερικής απασχόλησης, της αύξησης της φορολόγησης, των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών, ως ο... ενδεδειγμένος τρόπος εξεύρεσης χρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκυβέρνηση προσανατολίζεται στη δίμηνη παράταση της υποχρέωσης των δήμων να καταθέσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς οι οποίοι εγκρίνονται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Η παράταση αυτή δίνεται γιατί, σύμφωνα με τον υπουργό, πολλοί δήμοι, δεν έχουν καταθέσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που σημαίνει ότι τίθενται σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Οι δήμοι που κινδυνεύουν άμεσα να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα ανέρχονται, σύμφωνα με το υπουργείο, στους 30.

Σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των ΟΤΑ, ο υπουργός είπε ότι αναμένεται να διαμορφωθεί ένα νέο πρόγραμμα, συναινώντας ουσιαστικά με το άκρως αντιλαϊκό περιεχόμενο αυτής της διαδικασίας, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Η... διαφωνία του ήταν ότι με πολιτικές παρεμβάσεις, κανένας δήμος δεν έμπαινε σε πρόγραμμα εξυγίανσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι τώρα γινόταν πολύ κακή λειτουργία από πλευράς Διοίκησης και ΟΤΑ». Προϊδεάζοντας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι θα θεσπιστούν νέες ευνοϊκότερες για τους δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με λίγα λόγια, ο δανεισμός παραμένει ως κυβερνητική πρόταση για την εξεύρεση χρημάτων που οι δήμοι και κατ' επέκταση τα λαϊκά στρώματα θα έπρεπε να έχουν. Δάνεια που θα κληθούν να πληρώσουν στο τέλος οι δημότες.

Οι δύο ρυθμίσεις για παράταση της κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και διαμόρφωση νέου προγράμματος εξυγίανσης, θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης, την Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την Αποκατάσταση Αδικιών».

Στο μεταξύ, ο Ν. Βούτσης είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στην χωροταξία των δήμων, όπως αυτοί προέκυψαν με τον «Καλλικράτη», ωστόσο αυτές δεν αναμένονται το πρώτο εξάμηνο. Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για τη δημιουργία 10 με 12 δήμους σε νησιωτικές ορεινές και πολύ ορεινές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς αστυνομικούς, ο υπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φύγουν όλοι από την ΕΛ.ΑΣ. και να επιστρέψουν στη δομή της προς επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ