Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΑΕΔ
Δίνει στην κυβέρνηση 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι άνεργοι πεινούν

Μόλις την περασμένη βδομάδα άνεργοι και συνδικάτα διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας μέτρα προστασίας και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει του Πάσχα. Γι' αυτούς όμως λεφτά δεν υπάρχουν!
Μόλις την περασμένη βδομάδα άνεργοι και συνδικάτα διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας μέτρα προστασίας και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει του Πάσχα. Γι' αυτούς όμως λεφτά δεν υπάρχουν!
Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε διαθέτουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη, στερούμενοι και αυτό το γλίσχρο επίδομα ανεργίας, η διοίκηση του ΟΑΕΔ βρήκε ότι από τον Οργανισμό περισσεύουν 120 εκατομμύρια ευρώ και με απόφασή της, έσπευσε να ικανοποιήσει την απαίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τη μετατροπή των ταμειακών διαθέσιμων σε κρατικά repos, όπως προβλέπει και η πρόσφατη τροπολογία.

Στο νέο αυτό έγκλημα, με το οποίο επαναλαμβάνεται η πάγια και γνωστή κυβερνητική πολιτική που έχει μετατρέψει τις εισφορές των εργαζομένων σε τζάμπα χρήμα για τους μονοπωλιακούς ομίλους και το καπιταλιστικό κράτος, αντιτάχθηκε μόνο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που εκφράζει τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Υπέρ της πρότασης της διοίκησης, που έγινε κατόπιν κυβερνητικής εντολής, ψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), ενώ μαζί τους συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ. Το δρόμο να περάσει το κυβερνητικό σχέδιο άνοιξαν με τη στάση τους και οι υπόλοιποι τρεις εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ που ψήφισαν «παρών».

Τα 120 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε κρατικά repos, για να στηριχθεί η ρευστότητα του Δημοσίου και η απρόσκοπτη καταβολή δόσεων προς τους δανειστές, θα προέλθουν κατά 55 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του ΟΑΕΔ, από τα 133 εκατ. που έχει, κατά 15 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής σε σύνολο 65 εκατ. ευρώ που διαθέτει και 55 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από το λογαριασμό του ΕΣΠΑ σε σύνολο 137,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει.

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να υποβαθμίσει τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια απόφαση, η νέα Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη ισχυρίστηκε «Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του Οργανισμού». Είναι όμως τουλάχιστον πρόκληση, σε συνθήκες βαθιάς «ανθρωπιστικής κρίσης» την οποία τόσες φορές έχουν επικαλεστεί άπαντα τα κυβερνητικά στελέχη, ο Οργανισμός που πρέπει να φέρνει την κύρια ευθύνη και το βάρος να προστατέψει τους ανέργους που είναι τα πρώτα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, να εμφανίζει ότι δεν έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα. Προφανώς, η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν ρώτησε τους ανέργους για να ξεστομίσει κάτι τέτοιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο καημός τους δεν είναι οι άνεργοι(6/4/2017)
Παραδίνει τα διαθέσιμα ο Δήμος Λάρισας(21/5/2015)
Καμία συναίνεση στο «σάρωμα» ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών(28/3/2015)
Βγάζουν τους «σκελετούς» από τα ντουλάπια(13/6/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org