Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΠΑΚ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ανακοίνωση για το θέμα των εργολάβων καθαριότητας

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια σε κάθε είδους εργολαβία - και στην καθαριότητα- μέσα στις σχολές
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια σε κάθε είδους εργολαβία - και στην καθαριότητα- μέσα στις σχολές
Με την κατηγορία της εκβίασης κατ' εξακολούθηση και με τη διαδικασία του αυτόφωρου θα δικαστεί σήμερα, Παρασκευή, στα Χανιά, εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, μετά από καταγγελία εργαζόμενης ότι ενώ της κατέβαλε τα δεδουλευμένα μέσω τράπεζας, στη συνέχεια της ζήτησε να του επιστρέψει κάποιο χρηματικό ποσό.

Με αφορμή τα παραπάνω και την ανάληψη της καθαριότητας των πανεπιστημίων από εργολάβους, η ΔΗΠΑΚ στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπογραμμίζει ότι τα τελευταία γεγονότα σχετικά με την εργολαβία της καθαριότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. «Αποτελούν, τονίζει, συνέπεια της εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα όλο και περισσότερων υπηρεσιών των Πανεπιστημίων: Στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στη συντήρηση, στις διοικητικές υπηρεσίες έγιναν οι πιο φανερές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, όμως με συγκαλυμμένο τρόπο προωθούνται ανάλογες εξελίξεις ακόμα και στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με εξάπλωση της απασχόλησης προσωπικού που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με άθλιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, και με ταυτόχρονη μεταφορά δημόσιων πόρων σε ιδιώτες».

Ειδικά με το συνεργείο καθαριότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι πρέπει να καταδικαστούν οι πρακτικές που στρέφονται σε βάρος των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ΔΗΠΑΚ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να συμμετάσχει στην κάλυψη των δικαστικών δαπανών με τις οποίες ενδέχεται να επιβαρυνθούν τα μέλη του συνεργείου που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα από την πλειοψηφία του ΔΣ. Η ΔΗΠΑΚ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους του συνεργείου καθαριότητας και θα τους συμπαρασταθεί, με όποιον τρόπο κρίνουν σκόπιμο, «στη θαρραλέα προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια, να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά τους δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org