Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου σε Πεκίνο και Αμπού Ντάμπι

Συνεχίζεται η επίσημη επίσκεψη των Γ. Δραγασάκη - Ν. Κοτζιά στην Κίνα

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Κινέζο ομόλογό του

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Κινέζο ομόλογό του
Παράλληλα με την ενεργό εμπλοκή της στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, προτεραιότητα που ιεραρχεί στρατηγικά η ελληνική αστική τάξη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να συνεχίσει και να διευρύνει τα «ανοίγματα» των προκατόχων της και προς την Κίνα, με σκοπό τη δρομολόγηση περαιτέρω «μπίζνες» ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών. Σε αυτήν τη βάση, βρίσκονται από την Τετάρτη στο Πεκίνο, για επίσημη επίσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, προετοιμάζοντας και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην κινεζική πρωτεύουσα, η οποία θα ακολουθήσει αργότερα.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση προχτές με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi. Οπως ανακοινώθηκε, «στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, εξετάστηκε το πλήρες φάσμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου δράσης για τα έτη 2015 - 2017, καθώς και μια σειρά προτάσεων για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Επίσης, έγινε διεξοδική αναφορά στις σχέσεις της ΕΕ με τη ΛΔ της Κίνας».

Σε σχέση με την τελευταία αναφορά (για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας), να υπενθυμίσουμε ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο των έντονων ενδοαστικών ανταγωνισμών γύρω από υποδομές - «φιλέτα» της Ελλάδας, όπως είναι το λιμάνι του Πειραιά, δημοσιοποιήθηκε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χαρακτηρίζει ως «παράνομες κρατικές ενισχύσεις», ποσά που προέρχονται από τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπονται στη συμφωνία της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ στην COSCO. Κατά την Επιτροπή, οι ρυθμίσεις αυτές προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη ΣΕΠ (θυγατρική της COSCO), κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις και ζητά από την κυβέρνηση να ανακτήσει αυτά τα ποσά.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στον Ν. Κοτζιά να πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στην Κίνα, υπό την ιδιότητά του ως ΥΠΕΞ, ταξίδι που προγραμματίζεται να ακολουθήσει αυτό του Αλ. Τσίπρα.

Σήμερα, Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση μεταξύ Γ. Δραγασάκη, και του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ma Kai. Επίσης, προγραμματίζεται η επίσημη τελετή έναρξης του «Ετους Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας 2015», ζήτημα που αφορά πρωτίστως το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την Τρίτη 24/3, εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε στο Αμπού Ντάμπι με τον σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στη συνάντηση εκφράστηκε η «κοινή βούληση» για «περαιτέρω εμβάθυνση και βελτίωση των πεδίων συνεργασίας».

Ο Ν. Κοτζιάς μετέφερε πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, και τον διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan να πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε στην Αθήνα και τον ομόλογό του υπουργό. Τέλος, οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη βούληση για την κατά το συντομότερο δυνατό σύγκληση της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών.

  • Εξάλλου, χτες, επισημοποιήθηκε το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απρίλη, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δρομολογήσει «μπίζνες» και με ρωσικά μονοπώλια, αλλά και να παίξει τον περιβόητο ρόλο του «γεφυροποιού» στις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις...

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org