Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξεκινάει την Κυριακή με νέο ρεκόρ συμμετοχής

Παίρνουν μέρος 76 ομάδες από σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, χώρους εκπαίδευσης, κατάρτισης και θεραπευτικές κοινότητες

Με το ρεκόρ συμμετοχής να καταρρίπτεται για μια ακόμη χρονιά, το φετινό εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία την ερχόμενη Κυριακή, 29 Μάρτη. Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή 76 ομάδες. Ανάμεσά τους, δεκάδες ομάδες από χώρους δουλειάς και πρωτοβάθμια σωματεία, παραρτήματα και Επιτροπές Νέων, εφτά ομάδες από χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης, έξι ομάδες από Λαϊκές Επιτροπές και τρεις από θεραπευτικές κοινότητες.

Η σύνθεση του τουρνουά αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της απήχησης που έχει η διοργάνωση στους εργαζόμενους, στη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ως θεσμού για την εργατική τάξη. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και φέτος στις συμμετοχές των ομάδων που προέρχονται απ' τις θεραπευτικές κοινότητες, για τις οποίες η παρουσία στο εργατικό τουρνουά έχει ξεχωριστή σημασία. Αλλωστε και το ίδιο το τουρνουά ήταν αφιερωμένο εξαρχής και στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Σε μια περίοδο που ο αθλητισμός έχει γίνει ακριβή πολυτέλεια για τη νεολαία, το τουρνουά του ΠΑΜΕ αναδεικνύει το καθολικό δικαίωμα του λαού στην άθληση, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους να βάλουν τα αθλητικά τους και να συμμετάσχουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα διαφορετικό απ' αυτόν που προβάλλει το κυρίαρχο πρότυπο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Χωρίς μάχη συμφερόντων, παρασκήνιο, άκρατο ανταγωνισμό, αναβολικά και την επιτυχία αυτοσκοπό.

Από την κλήρωση των ομίλων στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Από την κλήρωση των ομίλων στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Επιπλέον, οι αγώνες δίνουν και μια ευκαιρία σε εργαζόμενους από διαφορετικούς χώρους να βρεθούν στο γήπεδο και πέρα από το χρόνο του αγώνα, αλλά και μετά απ' αυτόν να συζητήσουν για προβλήματα που τους απασχολούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Πρωτάθλημα από εργάτες για εργάτες

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» για τη φετινή διοργάνωση ο Πόλυς Τάκας, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, στάθηκε στο γεγονός ότι το τουρνουά έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, ενώ για το πλήθος των συμμετοχών τόνισε πως αυτές δείχνουν την ανάγκη για άθληση που υπάρχει στη νεολαία και τους εργαζόμενους.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Παράλληλα με τους αγώνες που οργανώνει ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, την ανάκτηση όλων όσα χάθηκαν στο διάστημα της κρίσης, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, οργανώνουμε το δικό μας ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, όπου όλοι είναι νικητές, ενάντια στη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, τη ναρκω-κουλτούρα και το ρατσισμό.

Το εργατικό ποδοσφαιρικό τουρνουά του ΠΑΜΕ έχει κατοχυρωθεί σαν θεσμός. Συμμετέχουν δεκάδες σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, σπουδαστές από σχολές μαθητείας και κατάρτισης, ομάδες εργαζομένων μεταναστών, θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ. Φέτος, μάλιστα, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Αυτό από μόνο του δείχνει την προσπάθεια που χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι στη διοργάνωση. Δείχνει την επιτυχία που έχει το τουρνουά, αλλά και την ανάγκη των εργαζομένων για δωρεάν άθληση και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, καθώς σήμερα, αν δεν σου περισσεύουν λεφτά, λίγα μπορείς να κάνεις.

Ο αθλητισμός έχει γίνει πλέον ακριβή ενασχόληση. Πολλά γήπεδα τους δήμους αφήνονται στο έλεος του καιρού και γίνονται ακατάλληλα για χρήση. Παράλληλα, τα ιδιωτικά 5x5 γήπεδα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι για οποιοδήποτε άθλημα έχουν γίνει απλησίαστοι.

Μέσα κι από αυτήν τη διοργάνωση, θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Δεν είμαστε επαγγελματίες διοργανωτές είμαστε εργατόπαιδα που "στήνουμε" το δικό μας πρωτάθλημα, φτιαγμένο από εργάτες για εργάτες. Στο δικό μας τουρνουά δεν υπάρχουν πρόεδροι με "φουσκωτούς", στημένα παιχνίδια βία και ντόπες, δεν έχει στόχο το κέρδος, η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οπως γράφει και η ανακοίνωσή μας, στις δικές μας εξέδρες κάθονται οι συνάδελφοί μας, οι οικογένειές μας οι φίλοι μας, τα παιδιά μας. Τα πανό μας γράφουν για δουλειά με δικαιώματα, για κατάργηση του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Θέλουμε τα σωματεία να προβάλλουν και αιτήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων έξω από το χώρο δουλειάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση(2018-06-30 00:00:00.0)
Οργανώνουμε το δικό μας αγώνα - παίζουμε μπάλα στο δικό μας γήπεδο(2017-05-25 00:00:00.0)
Με επιτυχία και μαζικότητα το ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5(2017-05-04 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στο αθλητικό τουρνουά(2013-12-05 00:00:00.0)
Σήμερα οι τελικοί της διοργάνωσης(2012-05-26 00:00:00.0)
«Αγώνας» για οργάνωση και διεκδίκηση των αναγκών μας(2011-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ