Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟ «HIGHSPEED V»
Παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Από την προσπάθεια της κατάσβεσης, το απόγευμα της Δευτέρας
Από την προσπάθεια της κατάσβεσης, το απόγευμα της Δευτέρας
Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν είχε ληφθεί μέχρι χτες το απόγευμα από την πλευρά των αρμόδιων αρχών για τον εντοπισμό των αιτιών και των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά στο ταχύπλοο πλοίο «HIGHSPEED V» της εταιρείας HSW (θυγατρική της ΑΝΕΚ) που είχε ως αποτέλεσμα να απανθρακωθεί ο ηλεκτρολόγος του πλοίου και να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή δεκάδων ακόμα εργαζομένων που δούλευαν εκείνη την ώρα στη μετασκευή του.

Προχτές αργά το βράδυ, από το Λιμεναρχείο Κερατσινίου συνελήφθησαν 9 άτομα και συγκεκριμένα ο πλοίαρχος και ο Α' μηχανικός του πλοίου, ο τεχνικός ασφαλείας και οι εργολάβοι των συνεργείων που έχουν αναλάβει τις εργασίες. Χτες, με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Οσον αφορά την πλοιοκτήτρια εταιρεία, δεν φαίνεται να την ενόχλησαν καθόλου. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν έδωσε λίστα πληρώματος (crew list) για να γίνει ταυτοπροσωπία, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα θύματα. Αγνωστο παραμένει αν οι ναυτεργάτες που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν όλοι ασφαλισμένοι.

Στο σκηνικό αυτό προστίθεται και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στην οποία αφήνονται αιχμές σε βάρος της 5μελούς μεικτής Επιτροπής Ελέγχου, καθώς αναφέρεται ότι «το συγκεκριμένο πλοίο είχε ελεγχθεί στις 10/3/2015 από Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου και δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας αναφέρει σε δελτίο Τύπου για τη θανατηφόρα πυρκαγιά ότι «είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης» και ότι «τις διαστάσεις του εγκλήματος μπορεί να τις αντιληφθεί κάποιος μόνο αν λάβει υπόψη του ότι αυτή τη στιγμή, στη Ναυπηγοεπισκευή, δεν δουλεύουν πάνω από 300 - 350 εργαζόμενοι».

Προσθέτει ότι οι εργοδότες, εφοδιασμένοι με το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις με ή χωρίς μνημόνια και πατώντας στην παρατεταμένη ανεργία και ανέχεια των εργαζομένων, «μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα». «Τα μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μεταφράζονται σε κόστος και σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όποια επιχείρηση δεν τα τηρεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο αναφέρει ως παράδειγμα ότι την ώρα που ανασυρόταν ο νεκρός ναυτεργάτης, η μεικτή 5μελής Επιτροπή Ελέγχου εντόπισε ότι στο ναυπηγείο «ΕΛΘΩΜ» 10 εργάτες ήταν ανασφάλιστοι και εκτελούσαν επισκευές με χρήση φλόγας στο πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Λ» χωρίς να έχει γίνει «γκαζ φρι»!

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκπροσώπων είναι μόνο τα ταξικά συνδικάτα που οργανώνουν τον αγώνα για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό είμαστε στόχος τους και θέλουν να μας διαλύσουν. Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα μας και να δυναμώσουν τον αγώνα μας. Ολοι αυτοί που φωνάζουν να παραδώσουμε τις κατακτήσεις μας και να κάνουμε σκόντο σε ό,τι ζητάμε "για να μπει καμιά δουλίτσα", αποκαλύπτονται σήμερα. Φανερώνεται με τον χειρότερο τρόπο τι μας περιμένει αύριο, αν επικρατήσει η λογική τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ