Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θερμό χειροκρότημα για τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Παρουσιάστηκαν την Κυριακή 22 Μάρτη, στην κατάμεστη αίθουσα «Αλ. Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Την παράσταση παρακολούθησε και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άρχισε να συνθέτει πάνω στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» από το 1963. Η οριστική μορφή του έργου δόθηκε το 1975, με τη μορφή «Λαϊκής λειτουργίας». Οπως σημειώνεται στο πρόγραμμα της παράστασης: «Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας (1972-1974), συνέθεσε τα μέρη "Μητέρα μεγαλόψυχη", "Αραπιάς άτι", "Πειρασμός", "Εξοδος" και "Η θέλησή μου βράχος"». Αλλωστε, όπως σημειώνεται, πολλές μουσικές του σκέψεις υπαγορεύτηκαν και εκφράστηκαν στα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνείου.

«Οι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παππά. Συμμετείχε η ερασιτεχνική Μικτή Χορωδία Πρέβεζας, σε διδασκαλία Γιώργου Κακίτση και ορχήστρα 18 οργάνων, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και ελληνικά όργανα. Ετσι, μαζί με την τρομπέτα, το τρομπόνι, το κλαρινέτο, το όμποε, τα έγχορδα, τα τυμπάνια και το πιάνο, συνήχησαν το λαούτο, το λαϊκό κλαρίνο, η λύρα, οι κιθάρες, το κανονάκι και το νταούλι. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το καλοκαίρι του '78».

Την Κυριακή, το έργο παρουσιάστηκε εξαιρετικά από τους Γιώργο Νταλάρα, Vassilikos, Κωστή Κωνσταντάρα, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χορωδία «ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ» και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ. Η ενορχήστρωση του έργου αλλά και η διεύθυνση έγινε από τον ίδιο το συνθέτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ