Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό στους δήμους

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπογεγραμμένη από τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη, σχετικά με τις οξυμένες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό στους δήμους.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ, "Καλλικράτη", σε Τοπική Διοίκηση και Δήμους έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Από το 2008, με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη Δημόσια Διοίκηση και των νόμων του μνημονίου, έως σήμερα έχουμε την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ με βάση τον νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ, ΔΕ μέχρι το 2016, τη μείωση σε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού 10% κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50% για τα έτη 2012 - 2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο "κούρεμα" των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες Δήμων και Περιφερειών. Την ίδια περίοδο, σε Δήμους και Περιφέρειες το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, πετσοκόβοντας πόρους και προσωπικό.

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιλέγεται η ίδια καταστροφική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τους Δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων για το 2015 μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Η εγκύκλιος του υπουργείου έχει ως αναφορά το νόμο 3833/2010 (πρώτο μνημόνιο) της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το νόμο 4093/2012 της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή, ζητά τη συμμόρφωση των Δήμων στην παραπέρα μείωση και αυτού του ελάχιστου προσωπικού με βάση τους μνημονικούς νόμους.

Το αρμόδιο υπουργείο, κάνοντας λόγο για "έκτακτο προσωπικό" ψεύδεται, αφού γνωρίζει ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό των Δήμων αφορά σε μόνιμες ανάγκες και λειτουργίες τους. Το όλο και πιο περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό (με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου), που δείχνει ως λύση το αρμόδιο υπουργείο, αδυνατεί να καλύψει μόνιμες και οξυμένες ανάγκες σε υπηρεσίες. Υπηρεσίες που υποβαθμίζονται και οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό κρίσιμες λειτουργίες, όπως καθαριότητα, πράσινο, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, προγράμματα Αθλησης, Πολιτισμού, υπηρεσίες ύδρευσης, συντήρηση σχολείων, παραδίνονται σε εργολάβους, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ.

Από τον περιορισμό της εγκυκλίου η κυβέρνηση εξαιρεί το έκτακτο προσωπικό σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Στις υπηρεσίες, δηλαδή, όπου επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο για δημότες και κατοίκους. Η "απελευθέρωση" προσλήψεων συμβασιούχων υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες άνοιξε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η επιλογή και της σημερινής κυβέρνησης να το συνεχίσει επιβεβαιώνει ότι η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργιά των Δήμων είναι ενιαία στρατηγική αντίληψη κάθε αστικής διαχείρισης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν:

  • Θα αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών που διαιωνίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων και αν θα προβούν και πότε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις για όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Σχεδιάζει η κυβέρνηση να επαναφέρει τις οργανικές θέσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις "κούρεψαν" οριζόντια και για όλες τις υπηρεσίες.
  • Θα αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ-ΔΕ, η αναλόγια 1:5 και αν θα εκδοθούν πράξεις διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 για τους Δήμους.
  • Θα παύσει το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες εργαζομένους που σήμερα στηρίζουν κρίσιμες υπηρεσίες σε σειρά από Δήμους, όπως είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ.
  • Με ποιες ενέργειες ακόμη η κυβέρνηση σκέπτεται να διασφαλίσει τη συνέχεια προγραμμάτων που λήγουν στο 2015, όπως το "Βοήθεια στο σπίτι" και τις εκατοντάδες καθαρίστριες των σχολείων, και για χρόνια οι εργαζόμενοί τους παραμένουν σε ομηρία και τα προγράμματα βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ