Τρίτη 24 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκές διεργασίες για την «εξειδίκευση» της συμφωνίας

Η «επιστολή Τσίπρα» και η «εξειδίκευση» της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη φέρνουν «προ των πυλών» τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον αντεργατικό πλαίσιο...

ΤΑΤΣΗΣ

Η «επιστολή Τσίπρα» και η «εξειδίκευση» της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη φέρνουν «προ των πυλών» τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον αντεργατικό πλαίσιο...
Στην άμεση ενεργοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων σχεδιάζει να προχωρήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ορατό πλέον είναι το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. «Προ των πυλών», βρίσκονται τα νέα μέτρα διόγκωσης της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, μέσω διόγκωσης του ΦΠΑ καθώς και σε κατηγορίες ειδικών φόρων κατανάλωσης και μάλιστα σε συνδυασμό με μια σειρά από νέες παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει και παραπέρα περικοπές, αρκετών δισ. ευρώ, σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, με πρόσχημα να καλυφθούν τα εμφανιζόμενα «κενά» και οι «δημοσιονομικές αποκλίσεις» που καταγράφηκαν στους αμέσως προηγούμενους μήνες. Τα παραπάνω αποτελούν την εξειδίκευση της αντιλαϊκής απόφασης - συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, καθώς και της «επιβεβαίωσης» που ακολούθησε στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, με κυβερνήσεις και επιτελεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Επιστολή - προανάκρουσμα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, όσο και ως προς τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που κρίνονται απαραίτητες για το κεφάλαιο, αποτελεί τον απαράβατο όρο για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης τόσο προς το ελληνικό αστικό κράτος, όσο και προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τα επιτελεία της Ευρωζώνης. Την επιστολή με ημερομηνία 15/3, «αποκαλύπτει» η βρετανική εφημερίδα «Financial Times».

Ειδικότερα, στην επιστολή ο Αλ. Τσίπρας, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει:

-- «Εξαιτίας των αποτυχιών του παρελθόντος (των προηγούμενων κυβερνήσεων) για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αξιολογήσεων, οι εκταμιεύσεις με βάση τη δανειακή συμφωνία με τον ESM-EFSF έγιναν με πολλές διακοπές (ενώ αυτές του ΔΝΤ είχαν παρόμοιες καθυστερήσεις), δημιουργώντας ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και το 2015».

Εν ολίγοις, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την προκάτοχη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για «αποτυχίες» (!) σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης, με βάση το τρέχον μνημόνιο. Να υπενθυμίσουμε ότι η ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης είχε προαπαιτούμενο και την εφαρμογή του διαβόητου mail Χαρδούβελη (περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, εργασιακά κ.ά.)...

-- «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και επίσης ενόψει των αυξημένων υποχρεώσεων για την αποπληρωμή χρέους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 (κυρίως προς το ΔΝΤ), πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις, θα καθιστούσαν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος. Η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων μόνο μέσω εσωτερικών πηγών, θα οδηγούσε σε μια μεγάλη επιδείνωση στη χτυπημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ένα ενδεχόμενο που δεν θα το επιτρέψω».

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι πρόσφατα - και καθόλου τυχαία - η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Ελενα Παναρίτη (μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που εκπροσωπεί τη συγκυβέρνηση), καλλιεργούσε το σχετικό έδαφος, με αναφορές σε «παροτρύνσεις» εκ μέρους των «εταίρων» προς μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθοδοσίες...

-- Ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει, λέγοντας: «Λυπούμαι που πρέπει να αναφέρω πως έχει γίνει λίγη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Ο λόγος για την εξαιρετικά αργή πρόοδο είναι πως οι τεχνικές ομάδες των θεσμών, καθώς και ορισμένοι παράγοντες σε υψηλότερο επίπεδο, φαίνεται να δίνουν μικρή σημασία στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στη γραμμή του Μνημονίου Κατανόησης»...

-- Οπως τονίζει βέβαια, «εν κατακλείδι, η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με καλή πίστη και σε συνεργασία με τους εταίρους της», ενώ καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Με την επιστολή αυτή σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας, και σε ορισμένες "θεσμικές αδράνειες", να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Προαπαιτούμενα» και «ισοδύναμα»

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα "προαπαιτούμενα" που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί μεν να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο», τόνιζαν χαρακτηριστικά, μέσω δηλώσεων στο πρακτορείο «Ρόιτερς», παράγοντες της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει εξετάσει σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά αυτό έχει πραγματοποιηθεί στη βάση πλήθους σεναρίων που εξετάζει πάντα η ΕΚΤ. Παράλληλα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Κ. Νουαγιέ σημείωσε πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου.

Σε αυτό το φόντο, αύριο Τετάρτη, αναμένεται η συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group» (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης. Η συνέχεια θα δοθεί στη συνεδρίαση του Euro Working Group («Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ) και αμέσως μετά, εφόσον καταληχθεί η «ολοκληρωμένη λίστα» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), πιθανόν στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Στο τραπέζι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 απαιτεί πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, για την ώρα, εκτιμώνται στο εύρος των 6 δισ. ευρώ! Οι κύριες παρεμβάσεις αναμένονται από την πλευρά διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, στο ύψος των 5 δισ. ευρώ, ενώ στο σκέλος των κρατικών κονδυλίων σχεδιάζονται παραπέρα «εξοικονομήσεις» για ποσά που φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα:

-- Επανεξετάζονται τα σενάρια σχετικά με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Η πλευρά της τρόικας θεωρεί το σημερινό χαράτσι «χρήσιμο» και «αποδοτικό», καθώς με αυτό καλύφθηκε ο εισπρακτικός στόχος του τρέχοντος μνημονίου και βέβαια του κρατικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση «αντικατάστασης» του ΕΝΦΙΑ, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλα αντιλαϊκά μέτρα «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό ταμείο...

-- Στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής ατζέντας βρίσκεται η αναμόρφωση του καθεστώτος, που ισχύει σήμερα στον ΦΠΑ (χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου κ.ά.), μετατάξεις εμπορευμάτων σε υψηλότερους συντελεστές (ξενοδοχεία κ.ά.)

-- Σε ό,τι αφορά στη φορολογία εισοδήματος εισοδήματος, ενδεχομένως και με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2014, αναμένεται η κατάργηση όποιων φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν απομείνει, καθώς και των άλλων «εξαιρέσεων» στη φορολογία εισοδήματος.

-- Αμεσα αναμένονται ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά.

-- Επιβεβαιώνονται και οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Στόχος, να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2015 και 9,7 δισ. ευρώ σωρευτικά μέχρι το τέλος του 2016, όπως προβλέπεται στο υπάρχον «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».

-- Σε ό,τι αφορά την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών, αυτές εστιάζονται σε δημόσια Υγεία, κοινωνικά επιδόματα, Παιδεία, Μεταφορές, ΟΤΑ κ.ά.

-- Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση «δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», παραπέρα ενοποιήσεις Ταμείων, σταδιακή κατάργηση «χρεώσεων υπέρ τρίτων» (οι οποίες σε μια σειρά περιπτώσεις αποτελούν επί της ουσίας εργοδοτική εισφορά), στενότερη σύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εισοδημάτων.

«Ανησυχίες» βιομηχάνων για «αναπτυξιακή προοπτική» και «αναπτυξιακό πρότυπο»

Το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 11% το 2014, όσο και το 2013, τιμή που είναι η χαμηλότερη της περιόδου 1995 - 2014. Το στοιχείο επισημαίνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ (ερευνητικό κέντρου του ΣΕΒ). Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως η ανάκαμψη που καταγράφηκε το 2014«δεν εγγυάται την απαρχή μιας διατηρήσιμης αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτήν την εξέλιξη, απαιτείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου».

Επιπλέον, τονίζεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση, εκφρασμένη ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσε ιστορικό υψηλό το 2014, στο 72%, αποτέλεσμα που δε συνάδει με το επιδιωκόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που δίνει έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, σύμφωνα με τους βιομήχανους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία «επί της αρχής» για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής(2016-09-09 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση «εδώ και τώρα» με νέα προαπαιτούμενα μέτρα(2015-11-14 00:00:00.0)
Μπαράζ από «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει τρίτου μνημονίου(2015-07-21 00:00:00.0)
Συζητήσεις για τα «χρηματοδοτικά κενά»(2013-10-15 00:00:00.0)
Νέα μέτρα πεσκέσι με την «επιμήκυνση»(2012-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ