Τρίτη 24 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Αγκυρας

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τη «σύμμαχο», στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, Τουρκία.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, χτες, «σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11:04 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου. Ο σχηματισμός, αφού διασπάστηκε σε 4 και 2 αεροσκάφη αντίστοιχα, πραγματοποίησε στις 11:27 υπέρπτηση των 4 αεροσκαφών άνωθεν ν. Ανθρωποφάγοι (σ.σ.: στο σύμπλεγμα των Φούρνων), στα 25.000 πόδια και των 2 αεροσκαφών άνωθεν ιδίας νήσου στα 12.000 πόδια. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:30 νοτίως ν. Σάμου. Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίστηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Τα έξι αυτά αεροσκάφη (εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα) προχώρησαν συνολικά σε 14 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μία παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή τουρκική πυραυλάκατος εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αγαθονήσι (το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος), όπου και παρέμεινε κρατημένο. Εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα αφού πρώτα συμπληρώθηκαν τρεις ώρες. Εξάλλου, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας προέβησαν σε 103 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τις περασμένες Πέμπτη και Παρασκευή.

Σημειωτέον, αυτά συμβαίνουν ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει στα παζάρια με τους πιστωτές μια ευνοϊκότερη συμφωνία για τα εγχώρια μονοπώλια, παίζοντας προς τούτο και το χαρτί της «γεωστρατηγικής αξίας» της χώρας. Σε αυτή τη βάση η Αγκυρα φροντίζει να στέλνει σειρά από μηνύματα στην Αθήνα (και αλλού) ότι δεν θα ανεχτεί υποχώρηση των δικών της μονοπωλίων έναντι των ελληνικών στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και εμπορικών διαύλων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι η επιχειρούμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που ασκεί η κυβέρνηση με άνοιγμα σε μια σειρά από ιμπεριαλιστικά κέντρα, η «ενεργητική στρατιωτική διπλωματία» της, η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι πάμπολλες «υπηρεσίες» της εκεί προς υποστήριξη ιμπεριαλιστικών αποστολών και επιχειρήσεων, ούτε εξασφάλισαν, ούτε θα εξασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Εξ ου και οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, με τους Αμερικανούς τροφοδότες της τουρκικής αμφισβήτησης και επικυρίαρχους, οι μεθοδεύσεις για οριστική διχοτόμηση στο Κυπριακό...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ