Κυριακή 22 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Ξεπηδούν νέα αντιλαϊκά σχήματα

Το παράδειγμα του «Νouvelle Donne»

Το αν οι διεργασίες στη γαλλική κεντροαριστερά εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα αποτυπώνεται στις ίδιες τις προτάσεις των κινήσεων που ξεπηδούν. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη «Νουβέλ Ντον» (που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Νέα αναδιανομή»), μια οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2013, μεταξύ άλλων από πρώην στελέχη του PS. Είναι μία από τις πολλές κινήσεις που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια ως ένα είδος «αριστερής αντιπολίτευσης» στο PS και δρουν εντός αλλά και εκτός του κυβερνητικού κόμματος.

Ενδεικτικό είναι ότι η «Νουβέλ Ντον» τάσσεται υπέρ του «να γίνει διαπραγμάτευση για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο που θα επέτρεπε τη χρηματοδότηση των επενδύσεων», θυμίζοντας όλη τη συζήτηση που γίνεται για την ανάγκη αύξησης των πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και διεργασίες όπως αυτές που οδήγησαν στο λεγόμενο «πακέτο Ντράγκι», από τις οποίες μια σειρά μονοπώλια περιμένουν «ζεστό χρήμα» για νέες μπίζνες.

Αντίστοιχα, χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές της «Νουβέλ Ντον» στην «αναποτελεσματική Ευρώπη των 28». Οπως υποστηρίζει, «έχει γίνει σχεδόν αδύνατο να συνεχίσουμε αποτελεσματικά με 28 ετερογενή κράτη, με διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης (σ.σ. σύγκλισης) και διαφορετικούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους... Για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και να έχουμε αποτελέσματα, έχει γίνει απαραίτητη η δημιουργία μιας ζώνης γύρω από έναν πόλο εθελοντικών χωρών... Είναι καιρός να περάσουμε σε μια λογική συνεργασίας. Ορισμένες χώρες το πέτυχαν δημιουργώντας την "Airbus" (σ.σ. ο ευρωπαϊκός κολοσσός του κλάδου της αεροναυπηγικής, όπου συνεργάζονται βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά κεφάλαια): Πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα όσον αφορά τα ουσιαστικά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον μας».

Κατά τ' άλλα, ο «μπαξές» έχει πολλές από τις γνωστές αντεργατικές προτάσεις που φορτώνουν την κρίση στους εργάτες και μπουκώνουν ζεστό χρήμα τη μεγαλοεργοδοσία. Μεταξύ άλλων λέει:

- Οταν μια εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες, να διατηρείται το προσωπικό με μειωμένο χρόνο εργασίας και μειωμένους μισθούς, φορτώνοντας δηλαδή την κρίση στους εργάτες και καλλιεργώντας την επικίνδυνη αυταπάτη ότι έτσι μπορούν να γλιτώσουν τα δικαιώματά τους.

- Να επιδοτούνται οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να «ανακουφίζονται» και έτσι οι εργοδότες και να φορτώνονται οι φορολογούμενοι εργάτες με νέα «βάρη».

- Να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις «κοινωνικής οικονομίας», που δίνουν εναλλακτικές για το πλήρες σμπαράλιασμα των δημοσίων υπηρεσιών Πρόνοιας - Υγείας, μετατρέποντας την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών σε «προσφορά» προσωρινών και ανεπαρκών δικτύων, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να αναλάβουν δράση οι πολυεθνικές των αντίστοιχων κλάδων για όποιο μέρος του πληθυσμού δε συνεχίσει να εξαρτάται αποκλειστικά από δίκτυα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ