Σάββατο 21 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (AIIB)
Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον διείσδυσης σε πολλούς τομείς

Η είσοδος Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας προμηνύει διάφορες «επαφές» με την Κίνα

Η ΑΙΙΒ θα ανταγωνιστεί το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα σε μπίζνες που οι λογαριασμοί τους θα φορτωθούν στους λαούς (φωτ. από κινητοποίηση κατά του ΔΝΤ)

Associated Press

Η ΑΙΙΒ θα ανταγωνιστεί το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα σε μπίζνες που οι λογαριασμοί τους θα φορτωθούν στους λαούς (φωτ. από κινητοποίηση κατά του ΔΝΤ)
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία ακολούθησαν πριν από μερικές μέρες την κίνηση που μια βδομάδα πριν είχε κάνει και η Βρετανία, υποβάλλοντας αίτηση, για να γίνει μέλος στο νεοεμφανιζόμενο χρηματοπιστωτικό οργανισμό που ξεκίνησε με «πρωταγωνιστή» την Κίνα, την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB). Η εξέλιξη επιβεβαίωσε με χαρακτηριστικό τρόπο αφενός το «ενδιαφέρον» πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων να ενισχύσουν την «παρουσία» τους στην Ασία, αφετέρου να «συσφίξουν» τη σχέση τους με τη δεύτερη ισχυρότερη καπιταλιστική δύναμη στον πλανήτη.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήδη λέγονταν πολλά για την πιθανή υποψηφιότητα που σύντομα θα καταθέσουν Λουξεμβούργο, Ελβετία, αλλά και Αυστραλία, Νότια Κορέα. Μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Λου Ζιγουέι δεν απέκλεισε τίποτα, δηλώνοντας (σύμφωνα με το «Σινχουά») ότι η ευκαιρία να γίνει κανείς ιδρυτικό μέλος της AIIB αποτελεί ευκαιρία για όλες τις ασιατικές χώρες. Συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας μέχρι τις 31 Μάρτη (μέχρι τότε έχει δοθεί προθεσμία για την ένταξη ιδρυτικών μελών).

Η πιθανότητα η AIIB να πρωταγωνιστήσει στις μπίζνες της τεράστιας και αναπτυσσόμενης Ασίας δικαιολογημένα έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί μήπως περιοριστεί ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) - στα οποία ο «λόγος» της έχει μεγάλο βάρος - αλλά και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της οποίας ο πρόεδρος προέρχεται από την Ιαπωνία, δηλαδή το στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία. Η ίδια η πρωτοβουλία της Κίνας να πρωτοστατήσει στην ίδρυση της AIIB δείχνει ότι οξύνονται ολοένα οι ανταγωνισμοί μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλίων για την κυριαρχία στην αγορά κατά κλάδο, ήπειρο αλλά και διεθνώς.

Δεν είναι τυχαία τα σχόλια που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκφράζοντας ανησυχία για τις «προδιαγραφές» και τα «κριτήρια» με τα οποία η AIIB θα επιλέγει τι σχέδια θα στηρίζει, ανησυχία δηλαδή για τη χασούρα που θα έχουν τα μονοπώλια που η Ουάσιγκτον στηρίζει (και όχι βέβαια για τα εργατικά δικαιώματα και το περιβάλλον όπως υπονόησαν, λες και το ΔΝΤ ή η ΠΤ δε χρηματοδοτούν μπίζνες με βάση το μεγαλύτερο κέρδος με κάθε κόστος).

Λίγα λόγια για την AIIB

Στις 24 Οκτώβρη 2014 υπογράφτηκε στο Πεκίνο «Μνημόνιο Κατανόησης» για τη δημιουργία Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), σε μια συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 21 χώρες και συγκεκριμένα: Μπανγκλαντές, Μπρουνέι, Καμπότζη, Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Λάος, Μαλαισία, Μογγολία, Μιανμάρ, Νεπάλ, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Κατάρ, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Ουζμπεκιστάν και Βιετνάμ. Από τότε, ήδη έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία τουλάχιστον οι Ιορδανία, Νέα Ζηλανδία, Σαουδική Αραβία, Τατζικιστάν.

Τον Οκτώβρη, το εγκεκριμένο κεφάλαιο της Τράπεζας ορίστηκε στα 100 δισ. δολάρια και το αρχικά εγγεγραμμένο κεφάλαιο στα 50 δισ. δολάρια. Κύριοι κλάδοι όπου εκτιμάται ότι η νέα Τράπεζα θα «στραφεί» είναι η Ενέργεια (π.χ. αγωγοί φυσικού αερίου), οι Τηλεπικοινωνίες, οι Κατασκευές. Η έδρα της αποφασίστηκε να είναι στο Πεκίνο. Οπως έχει μεταδώσει και το «Ρόιτερς», 29-31 Μάρτη αναμένεται συνάντηση στο Καζακστάν, όπου θα οριστικοποιηθούν τα άρθρα της συμφωνίας και όπως φαίνεται, μέχρι τότε, θα κατατεθούν διάφορες υποψηφιότητες, πυροδοτώντας πολλά παζάρια αλλά και πολλές αναλύσεις.

Μπίζνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Το 2010, το Ινστιτούτο της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας παρουσίασε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η περιοχή της Ασίας χρειάζεται 8 τρισ. δολάρια για επενδύσεις σε Υποδομές μόνο στο διάστημα 2010 - 2020.

Μεγάλες εταιρείες «συμβουλευτικής επιχειρήσεων» (παρέχουν οδηγίες για προσοδοφόρες επενδύσεις) όπως η McKinsey σημειώνουν ότι σήμερα «οι ξένοι επενδυτές βρίσκουν πιο ανοιχτές πόρτες από ό,τι στο παρελθόν» στην Ασία.

Τα περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου στην περιοχή είναι πολύ μεγάλα, οι αγορές τεράστιες, οι φυσικοί πόροι άφθονοι. Επιπλέον, κυβερνήσεις όπως αυτές σε Ινδία και Ινδονησία που προέκυψαν το τελευταίο 10μηνο ως «δυνάμεις ανανέωσης» υπέρ της «επιχειρηματικότητας» σχεδιάζουν μια σειρά κινήσεις «εκσυγχρονισμού», ώστε να διασφαλιστούν βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων που οι καθυστερημένοι ρυθμοί ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής «εμπόδιζαν»: λιμάνια, αεροδρόμια, αγωγοί και αποθήκες ενεργειακών πόρων, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης (που συν τοις άλλοις αφορούν και τη διασφάλιση «υγιούς» εργατικού δυναμικού που τροφοδοτεί τα εργοστάσια των πολυεθνικών).

Δηλαδή, τα μονοπώλια μυρίστηκαν «ψητό» και μαζεύτηκαν στην τεράστια καπιταλιστική αγορά της Ασίας, που «φτιασιδώνεται» για να τραβήξει εκμεταλλευτές, οι οποίοι θα τσακίζουν τους εργάτες της και θα λεηλατούν τον πλούτο των λαών της. Οι «κόντρες» που αναμένονται θα είναι σκληρές, ακριβώς γιατί τα κέρδη που διακυβεύονται είναι τεράστια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ