Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ούτε Μπετόβεν να ήταν... »

Εξηγήσεις ζητά ο Μ. Θεοδωράκης για το υπέρογκο κόστος (1 δισ.)της συναυλίας του Β. Παπαθανασίου

Η συναυλία - μαμούθ του Βαγγέλη Παπαθανασίου (28/6) στο ναό του Ολυμπίου Διός (οργανώνεται από την «Επικράτεια Πολιτισμού» για την προβολή της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας») δεν επικρίνεται μόνο από τους αρχαιολόγους, που φοβούνται την τεράστια σιδηροκατασκευή που στήνεται στο μνημείο. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την εβδομάδα ελληνικού τραγουδιού, που διοργανώνουν στο Θέατρο του Λυκαβηττού το «Ελληνικό Φεστιβάλ» και το «Δίφωνο», ο Μίκης Θεοδωράκης, στον οποίο αφιερώνεται μια εκδήλωση, έθεσε θέμα για το υπέρογκο κόστος της συναυλίας του Β. Παπαθανασίου και ζήτησε «εξηγήσεις» από την πολιτεία. Χαρακτηρίζοντας αξιόλογη τη «σύνοψη των ρευμάτων του ελληνικού τραγουδιού», που θα παρουσιαστεί στο Λυκαβηττό, ο συνθέτης μίλησε για «μεγάλη σοδειά που μπαίνει στο περιθώριο, καθώς δε δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάζεται η ελληνική δημιουργία» και τόνισε ότι το «Ελληνικό Φεστιβάλ» πρέπει «να παρουσιάζει περισσότερο έργα Ελλήνων δημιουργών». Αναφερόμενος στη συναυλία του Β. Παπαθανασίου είπε πως του δίνεται 1 δισ. για «να παρουσιάσει τεχνική μουσική, με ψήγματα ελληνικότητας. Και ο Μπετόβεν να ήταν, 1 δισ. δε θα έδιναν. Οι υπόλοιποι παρακαλάμε για επιχορηγήσεις των 5, 10, 20 εκατομμυρίων. Γιατί να μην αισθανόμαστε ιθαγενείς;», αναρωτήθηκε, ζητώντας «οι αρμόδιοι να δικαιολογήσουν γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πόσο μάλλον, όταν συνολικά το "Ελληνικό Φεστιβάλ" κοστίζει 1 δισ. δρχ.». Ο Μ. Θεοδωράκης ζήτησε να γίνει έρευνα και Επερώτηση στη Βουλή για το από πού και γιατί δίνονται τόσα χρήματα.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στα σχόλια του Μ. Θεοδωράκη, είπε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης και το έργο του είναι το μεγαλύτερο και το πιο δυναμικό " μνημείο" του ελληνικού πολιτισμού. Εχει και θα έχει διακεκριμένη και ευδιάκριτη θέση στο πρόγραμμα και της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας" και της "Επικράτειας Πολιτισμού". Συμφωνήσαμε, το Σάββατο στους Δελφούς όπου θα τιμηθεί ως "πρόσφυγας" από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα, να οριστικοποιήσουμε τη συμμετοχή του στην "Πολιτιστική Ολυμπιάδα". Μάλιστα, επειδή θέλει και εκείνος να συνδεθεί μ' ένα πλανήτη, όπως η εκδήλωση του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνδέεται μέσω της ΝΑSΑ με τον Αρη, συμφωνήσαμε ότι ο πλανήτης που του αρμόζει είναι η "Αφροδίτη" και θα γίνει η σύνδεση αυτή».

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στο Ολυμπιείο για τη συναυλία του Β. Παπαθανασίου, ο υπουργός ανέφερε: «Για το Ολυμπιείο εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για μία εκδήλωση μουσική, διεθνώς και επικοινωνιακώς, πάρα πολύ σημαντική. Η υπηρεσία, Αρχαιολογική και Τεχνική, ελέγχει την αυστηρή εφαρμογή της απόφασης. Τα μνημεία αποκτούν την πλήρη αξία τους μέσα από την ολοκληρωμένη χρήση τους. Ο κόσμος πρέπει να νιώθει ότι τα μνημεία είναι ανοιχτά σε αυτόν και όχι μόνο στην επιστημονική έρευνα» (!!!).

Νύχτες με τραγούδια

Στη μελωδική εβδομάδα, στο θέατρο Λυκαβηττού (16-22/7), θα συμμετέχουν τριάντα επτά δημιουργοί και ερμηνευτές. Η αυλαία θ' ανοίξει (16/7) με ελληνικό ροκ, από τους κορυφαίους του είδους, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τους «Σώκρατες». Στις 17/7 θα έχουμε ηλεκτρονικό ήχο με τους Μιχάλη Δέλτα, «Μίκρο», «Ονειροπαγίδα», «Μόνιτορ», ενώ η έκπληξη θα είναι ο Βιμ Μέρτενς. «Ενας συνθέτης - μια φωνή» τιτλοφορείται η βραδιά της 18/7, με τους Γιώργο Ανδρέου - Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σταμάτη Κραουνάκη - Κώστα Μακεδόνα, Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου - Δημήτρη Μητροπάνο, Λένα Πλάτωνος - Μαρία Φαραντούρη. Στις 19/7 ο λόγος ανήκει στους Ελληνες τραγουδοποιούς: Χάρις Αλεξίου, Θανάσης Γκαϊφύλιας, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μανώλης Φάμελλος. Χιπ χοπ θα ηχήσει στις 20/7 με παρόντες τους «Active Member», «Brigada», «Sadahzinia» και «Βαβυλώνα». Στις 21/7, στο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστούν ερωτικά τραγούδια του συνθέτη από τον Γιάννη Πάριο. Η βδομάδα θα ολοκληρωθεί στις 22/7 με παραδοσιακά τραγούδια. Θα συμμετέχουν: Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Μπάμπης Τσέρτος, Μαριώ, Χάικ Γιαζτζιάν, Τασία Βέρα κ.ά., πλαισιωμένοι από 15 μουσικούς (Γιώργος Κόρος, Γιάννης Βασιλόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ