Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Παράτες ενώ η επέμβαση στην Αφρική συνεχίζεται

Από διημερίδα στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα σχετικά με την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Από διημερίδα στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα σχετικά με την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Η επίσημη τελετή περάτωσης της επιχείρησης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (KAΔ) γίνεται τη Δευτέρα 23/3 στη Λάρισα, όπου εδράζεται και το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ).

Η «EUFOR RCA» συστάθηκε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Φλεβάρη 2014 και τα πρώτα ευρωενωσιακά στρατεύματα αφίχθησαν στην πρωτεύουσα της ΚΑΔ, Μπανγκί, την 1η Απρίλη 2014. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες στρατιωτικές πηγές του ΕΣΕΕΕ, «η σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο Μπανγκί, επέτρεψε στις υπόλοιπες Διεθνείς Δυνάμεις, της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA και της Γαλλικής Δύναμης SANGARIS, να επιχειρήσουν απερίσπαστα σε όλη την έκταση της χώρας, εκτός της πρωτεύουσας, έχοντας τα "νώτα" τους καλυμμένα».

Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών έγινε σε μια χώρα με κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στην καρδιά της αφρικανικής ηπείρου, πλούσια σε ορυκτά, και με την επίκληση εμφύλιων σπαραγμών που το προηγούμενο διάστημα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την «EUFOR RCA», που έδρασε ως φρουρά και χωροφύλακας της πρωτεύουσας, περιελάμβανε ανάπτυξη σημαντικής στρατιωτικής δύναμης επί εδάφους και συντονίστηκε από το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα.

Δομή που, μετά χαράς, «παραχώρησε» (στην πραγματικότητα το επεδίωξε συστηματικά) η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η οποία συνέχισε «κανονικά» τη λειτουργία της και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού και αυτή επιδιώκει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», της υποστήριξης ιμπεριαλιστικών αποστολών. Σε αυτή τη βάση, επιτελάρχης στο ΕΣΕΕΕ ορίστηκε Ελληνας ταξίαρχος, ενώ ταυτόχρονα αποσπάστηκαν εκεί δεκάδες στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρισης.

Η «EUFOR» φεύγει, η «EUMAM» έρχεται...

Το τελευταίο διάστημα, τα στρατιωτικά αποσπάσματα της ΕΕ που τους προηγούμενες μήνες, στο πλαίσιο της «EUFOR RCA», είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της ΚΑΔ, Μπανγκί, αποσύρθηκαν πίσω στις χώρες τους. Ωστόσο, τα ανώτατα ευρωενωσιακά όργανα (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν) αποφάσισαν, προς παγίωση της ευρωενωσιακής στρατιωτικής παρουσίας στην ΚΑΔ, τη σύσταση και αποστολή στην ΚΑΔ ευρωενωσιακής «Στρατιωτικής Συμβουλευτικής Αποστολής» («EU Military Advisory Mission in the Central African Republic, EUMAM RCA»).

Με αντικείμενο επισήμως την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού της ΚΑΔ, η «EUMAM RCA» θα διαρκέσει 12 μήνες, αρχίζοντας από τη στιγμή της επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας 60 «εμπειρογνωμόνων» της ΕΕ που θα αναπτυχθούν στην ΚΑΔ υπό τις διαταγές Γάλλου ταξιάρχου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η στρατιωτική παρουσία και δράση της ΕΕ(2015-03-17 00:00:00.0)
Ανταλλαγή «τεχνογνωσίας» στην οργάνωση ιμπεριαλιστικών αποστολών(2014-07-26 00:00:00.0)
Δικαιολογούν τις επεμβάσεις πατώντας στο δράμα του λαού(2014-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ