Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - Ν. ΟΣΕΤΙΑ
Συμφωνία «συμμαχίας και ενσωμάτωσης»

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία υπέγραψε χτες σειρά συμφωνιών με τη Νότια Οσετία, την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας (3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μόλις 50.000 κατοίκους). Με βάση τη λεγόμενη «συμφωνία συμμαχίας και ενσωμάτωσης» που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας Λεοντίντ Τιμπίλοφ, οι δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός και οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ρωσίας θα ενοποιηθούν με αυτές της Νότιας Οσετίας. Επίσης, η Μόσχα θα δανείσει ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισεκ. ευρώ) το 2016 στη Νότια Οσετία, μια περιοχή μόλις, ενώ ο ρωσικός στρατός θα αναλάβει την προστασία των συνόρων της.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη μετά τον σύντομο πόλεμό της με τη Γεωργία το 2008, όμως οι δυτικές χώρες δεν τα αναγνωρίζουν. Η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ταμάρ Μπερουχασβίλι δήλωσε: «Πρόκειται για μια κυνική και προκλητική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας (...) Την θεωρούμε μια κίνηση που έχει στόχο την προσάρτηση», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε τη συμφωνία αυτή, η οποία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ασταθή περιοχή του Καυκάσου. Ενώ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμφωνία «παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αρχές του ΟΑΣΕ και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ