Τρίτη 17 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις για υπονόμευση της εκεχειρίας

Ο Ποροσένκο στη Γερμανία
Ο Ποροσένκο στη Γερμανία
Ενώ η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία (επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες σε γενικές γραμμές τηρείται, είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια η κατάσταση να ξεφύγει. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, αμφισβήτησε ότι οι ρωσόφωνοι εφαρμόζουν τη συμφωνία του Μινσκ, ενώ υπέγραψε διάταγμα για την επιστράτευση, ώστε, όπως είπε, «να υπάρχει ετοιμότητα για να αντιμετωπισθεί η ρωσική επιθετικότητα». Σήμερα εξάλλου αναμένεται να έρθουν στο Κοινοβούλιο τροπολογίες σχετικά με το λεγόμενο καθεστώς αυτονομίας σε κάποιες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ένα στοιχείο που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αλλά με αρκετή ασάφεια που δίνει δυνατότητα πολλαπλών ερμηνειών. Χτες, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, σημείωσε ότι με βάση τις πληροφορίες τους η κυβέρνηση επιχειρεί, μέσα από το ελεγχόμενο Κοινοβούλιο, να επιβάλει ρυθμίσεις που παραβιάζουν τη συμφωνία.

Πάντως, χτες, από το Βερολίνο, ο Ποροσένκο επανέλαβε την έκκληση για αποστολή εξοπλισμού, αντιαεροπορικών και αντιαρματικών, και από τη Γερμανία και για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, και την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, εισέπραξε μεν συμπάθεια, αλλά επιφυλακτικότητα τόσο για τα όπλα όσο και για περαιτέρω κυρώσεις. Η Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής, μεθαύριο, Πέμπτη. «Δεν θα λάβουμε μια νομικά δεσμευτική απόφαση το Μάρτιο, ενδέχεται μόνο να καταλήξουμε σε μια πολιτική απόφαση», δήλωσε στον Τύπο, και πρόσθεσε ότι αυτό θα εξεταστεί ξανά τον Ιούνη. «Το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες», συμπλήρωσε, είναι να «διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν την 12η Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας».

Παρέμβαση για την Ουκρανία έκανε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που σε επικοινωνία με τον Ποροσένκο έριξε και πάλι τις ευθύνες στη Ρωσία.

Ενας χρόνος από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία

Επίσης, με αφορμή τον ένα χρόνο της ενσωμάτωσης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, μετά το δημοψήφισμα στις 16/3/14, που γιορτάστηκε χτες σε όλες τις πόλεις της χερσονήσου, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε ότι «η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στην πολιτική της μη αναγνώρισης της προσάρτησης, περιλαμβανομένης της επιλογής των κυρώσεων». Επίσης χτες έγινε γνωστό σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσε να θέσει σε ετοιμότητα το πυρηνικό δυναμικό της χώρας για την υπεράσπιση των Ρώσων της Κριμαίας. Η αποκάλυψη αυτή «σηκώθηκε» ιδιαίτερα από τον δυτικό Τύπο, ενώ οι ρωσικές αρχές την υποβάθμισαν λέγοντας ότι και οι ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί το ίδιο για την υπόθεση της Κορεατικής Χερσονήσου. Κατά τ' άλλα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία καλά κρατεί με τα συνεχιζόμενα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Δυτική Ουκρανία, και τα αντίστοιχα ρωσικά σε Βαλτική, Κριμαία και άλλες περιοχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αναζωπύρωση ματώνει ξανά το λαό(2017-02-05 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και ιμπεριαλιστική στήριξη(2016-03-18 00:00:00.0)
Εύθραυστη εκεχειρία και προετοιμασία νέας αντιπαράθεσης(2014-10-01 00:00:00.0)
Ανταλλαγή πυρών και διπλωματικό παζάρι(2014-09-16 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ(2014-07-12 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Ανατολή(2014-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ