Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητά τη συνδρομή της ΕΕ στην εξαγορά της λαϊκής ανοχής με ψίχουλα

Για την τήρηση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με τους «εταίρους» δεσμεύτηκε και πάλι χτες, κατά τις συναντήσεις του με τους Ζ. Κ. Γιούνκερ και Μ. Σουλτς

Τον ...οβολό των ευρωενωσιακών ταμείων, προκειμένου να υλοποιηθούν μέτρα που συνδυάζουν την ενίσχυση των εγχώριων μονοπωλίων και τη διαχείριση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική, όπως είναι τα περιβόητα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, αιτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, αλλά και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τους οποίους συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες.

Ηταν χαρακτηριστική των επιδιώξεων της κυβέρνησης η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Μ. Σουλτς: «Ηρθε η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας προς τον ελληνικό λαό. Οχι μόνο υποχρεώσεις - υποχρεώσεις - υποχρεώσεις και εφαρμογή - εφαρμογή - εφαρμογή αυτών, αλλά τώρα το μήνυμα, το οποίο θα πρέπει να δώσει η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι βοήθεια και αλληλεγγύη προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δεινή κατάσταση σε κοινωνικό επίπεδο». Δηλαδή οι υποχρεώσεις παραμένουν στις πλάτες του λαού (εκεί πηγαίνει το «όχι μόνο»...), στον οποίο όμως θα προσφέρει και «χάντρες και καθρεφτάκια» για να εξαγοράσει την ανοχή του στην αντιλαϊκή πολιτική.

Εξίσου ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Μ. Σουλτς, ο οποίος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είπε ότι συνάντησε «έναν πρωθυπουργό που κατάλαβε ότι είναι πρωθυπουργός και όχι μόνο πρόεδρος του κόμματός του» και ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας με ρεαλιστικούς στόχους. «Συνάντησα έναν πρωθυπουργό που έχει επίγνωση των κινδύνων για τη χώρα του και που έχει τη δέσμευση να συμφωνήσει με τους εταίρους», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολύ σοβαρή προσέγγιση που διέκρινε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού θα αντιπροσωπεύεται και στο σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης...

Απ' την πλευρά του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας «δε θέλω να υπάρξει αποτυχία» και εκτιμώντας ότι θα υπάρξει λύση, αφού «ο Ελληνας πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά ευρωπαϊκή».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ανεργία των νέων στην Ελλάδα και η ενεργοποίηση ευρωενωσιακών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των γνωστών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας που προσφέρουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στο κεφάλαιο, ενώ κανένα πρόβλημα δε λύνουν ως προς την ανάγκη των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ακόμα, τις συζητήσεις απασχόλησε η κατάρτιση ενός σχεδίου ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ συμφωνήθηκε η συγκρότηση ειδικής ομάδας, αποτελούμενης από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν, για να συντονίσει τις σχετικές με την αξιοποίηση ευρωενωσιακών κονδυλίων πρωτοβουλίες.

Σε ό,τι αφορά στην αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εμείς σεβόμαστε το δικό μας κομμάτι σε επίπεδο δεσμεύσεων και αναμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο. Είμαι πολύ αισιόδοξος, γιατί είμαι σθεναρά πεπεισμένος ότι αυτό είναι προς το κοινό μας όφελος. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μην έχει αντίκτυπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε στην Ευρώπη και πιστεύουμε ότι έχουμε ένα κοινό μέλλον, θεωρώ ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την παρανόηση και τελικώς θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός».

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Μ. Γλέζο, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την πρόσφατη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι. Φαίνεται πως επρόκειτο για... «παρεξήγηση» ενταγμένη, μεταξύ άλλων, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, που με μοιρασμένους ρόλους υπηρετούν τα διάφορα βιλαέτια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε χτες την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ