Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»
Στοχεύει στην αύξηση της μάζας των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών

Στην «αξιοποίηση» της αντιλαϊκής παρακαταθήκης με τους ανείσπρακτους φόρους και τα άλλα βαριά χαράτσια της μνημονιακής περιόδου και των εφαρμοστικών νόμων ετοιμάζεται να προχωρήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση άμεσης εφαρμογής και απόδοσης, με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους, προκειμένου στη συνέχεια να αποπληρωθούν στο «ακέραιο και εγκαίρως» οι δανειακές υποχρεώσεις προς τους μεγαλοπιστωτές. Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο επανέρχονται οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου γύρω από την καπιταλιστική ανάκαμψη, ενώ ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο παραπέρα υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ, σε μια εξέλιξη, η οποία εκ των πραγμάτων, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, θα συμπιέσει και τη μάζα των φόρων που θα εισρεύσει στο κρατικό ταμείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε πλήρη εφαρμογή παραμένουν οι μνημονικοί φόροι και τα χαράτσια που θα συνεχίζουν να επιβάλλονται πάνω στα λαϊκά εισοδήματα και για το 2015, όπως για παράδειγμα είναι ο ΕΝΦΙΑ, το διαλυμένο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, τα τέλη της «αλληλεγγύης» και του «επιτηδεύματος», η φοροαφαίμαξη απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, η διάλυση της γκάμας με τις φοροελαφρύνσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Επιπλέον, τόσο η αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη της συγκυβέρνησης σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, όσο και η νέα συμφωνία με την πλευρά του ΟΟΣΑ σχετικά με τις «προτεινόμενες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συνθέτουν το πλαίσιο για το δυνάμωμα της φοροφαίμαξης του λαού. Σχετικά με τα άμεσα φορολογικά έσοδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το «βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές». Τις οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, οι άνεργοι κλπ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «από τη μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να εισπραχθούν 6 - 8 δισ. ευρώ», ποσό το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι «υπεραρκετό» για επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 1% - 1,5% του ΑΕΠ για το 2015. Στην πραγματικότητα, η φοροφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων θα ενταθεί, καθώς η προβλεπόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη για το τρέχον έτος ολοένα και ξεμακραίνει. Ειδική σημασία έχει και το γεγονός ότι η οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο από τα επιμέρους αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης φάσης, θα ισοδυναμεί με την εφαρμογή άλλου μέτρου ισοδύναμης απόδοσης. «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συμφωνία - απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δρομολογεί την ίδρυση και λειτουργία δυο λεγόμενων «ανεξάρτητων αρχών» και συγκεκριμένα :

«Φορολογικό Συμβούλιο». Εργο του οποίου θα αποτελεί ο αποτελεσματικός έλεγχος των φορολογικών εσόδων, ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους και οι έγκαιρες παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν οι αποκλίσεις. Στην ίδρυση «φορολογικού συμβουλίου» έχει αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ενώ η ίδρυση του νέου «θεσμού» αποτελεί και πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ.

«Δημοσιονομικό Συμβούλιο». Το συγκεκριμένο όργανο θα έχει ευρύτερο επιτελικό ρόλο, θα εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το «Συμβούλιο» θα συμβάλει στην εξάλειψη μιας «πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα». Είναι φανερό, δηλαδή, πως ακόμη και η «υποψία» διαμόρφωσης «αρνητικής τάσης» σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, θα κινητοποιεί τα αντιλαϊκά ανακλαστικά.

Αντιλαϊκές φορο-μεταρρυθμίσεις

Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν οι «μεταρρυθμίσεις» στο σημερινό καθεστώς ΦΠΑ και η κατάργηση των κάθε είδους «εξαιρέσεων» στη φορολογική νομοθεσία, όπως ονομάζουν τις όποιες ελαφρύνσεις έχουν απομείνει για τμήματα του λαϊκού πληθυσμού.

Στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, που συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει υποβάλλει στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), περιλαμβάνονται και τα παρακάτω :

  • «Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά. Η πολιτική αυτή θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με την κατάθεση νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Κομισιόν) ήδη έχουν υποδείξει μέτρα για την «ενοποίηση» των συντελεστών ΦΠΑ, σε μια εξέλιξη που θα απογειώσει τη φοροληστεία που επιβάλλεται μέσω του ΦΠΑ πάνω σε κατηγορίες εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Από τους ίδιους οργανισμούς «προτείνεται», επίσης, η κατάργηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου...
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται «να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη». Οι «εξαιρέσεις», για τις οποίες κόπτονται, αφορούν σε κατηγορίες φοροελαφρύνσεων λαϊκών οικογενειών. Η «αντικατάστασή» τους, και μάλιστα «όταν είναι απαραίτητο», αφορά στη διαχείριση φαινομένων απόλυτης φτώχειας, ακριβώς στη λογική που διαπερνά και τα κάθε είδους κοινωνικά επιδόματα. Αυτό δείχνει ότι από την αύξηση της φορολογίας (αυτό σημαίνει η εξάλειψη των φοροελαφρύνσεων) των φτωχών θα παίρνουν κάποια ψίχουλα οι εξαθλιωμένοι.
  • «Πάταξη φοροδιαφυγής»: Συγκροτείται σώμα από «μη επαγγελματίες», το οποίο θα ανανεώνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα. Οι «ελεγκτές» θα συμπεριφέρονται ως πελάτες για λογαριασμό των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με μικρόφωνο και κάμερα. Ελεγκτές θα μπορούν να είναι και τουρίστες, κυρίως σε ό,τι αφορά περιοχές με διαπιστωμένα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Η συγκυβέρνηση επιδιώκει, ουσιαστικά, να επιβάλει κλίμα φόβου και καχυποψίας αλλά και να καλλιεργήσει νοοτροπία καταδότη, βάζοντας στο στόχαστρο και τους μικροεπαγγελματίες. Φτιάχνει φορορουφιάνους, καλλιεργώντας συνειδήσεις χαφιεδισμού ως φιλολαϊκή αποστολή, ενώ είναι άκρως επικίνδυνη αφού διασπά το λαό με την καχυποψία.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται, επίσης, «να εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών». Στην πραγματικότητα, στο στόχαστρο της «φορολογικής συμμόρφωσης» μπαίνουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αφού αυτά καταβάλλουν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της μάζας των φόρων, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δε θα αυξήσει ουσιαστικά τη φορολόγηση του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με την επιχείρηση που θα εξαπολυθεί για την είσπραξη των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» της «μνημονιακής περιόδου».
  • «Θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες(σ.σ. περιουσιολόγιο)που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος». Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο «περιουσιολόγιο» θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος, άρα και μεγαλύτερης φορολόγησης.
  • Αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού και του ξεπλύματος χρήματος. Επισημαίνουν πως «η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει άμεσα φιλόδοξους στόχους εσόδων από τους τομείς αυτούς». Να σημειωθεί πως κάθε υστέρηση από αυτούς τους «φιλόδοξους στόχους» συνεπάγεται τη λήψη άλλων, ισοδύναμων μέτρων.

Σε «δημόσια διαβούλευση» δόθηκε χτες το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Οι νέες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά κινούνται ουσιαστικά στην ίδια γραμμή με αυτές που ήδη ισχύουν. Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ όσες περισσότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των προσαυξήσεων που πρέπει να πληρωθεί! Παράλληλα, προβλέπονται προκλητικά ευεργετήματα για τους μεγαλοοφειλέτες. Η ρύθμιση έχει οριζόντια εφαρμογή, ισχύει για οφειλέτες για οποιοδήποτε ποσό (ακόμη και πάνω από 1 εκατ. ευρώ που προβλέπεται σήμερα), ενώ τα ίδια ακριβώς κριτήρια ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και της περιουσίας...


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ