Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Βαθιά πολιτικό ζήτημα ο χωροταξικός σχεδιασμός

Επίκαιρη και ενδιαφέρουσα η εκδήλωση της ΚΟ Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση - συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (ΡΣΑ), που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η ΚΟ Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας του ΚΚΕ.

Χωροταξικός σχεδιασμός που υπηρετεί τα μονοπώλια και όχι το λαό

Την κεντρική εισήγηση στην εκδήλωση έκανε η Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρέμβαση έκανε και η Δανάη Γκούμα, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας. Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση αποσαφηνίστηκε ότι η χωροταξική πολιτική αποτελεί βαθιά πολιτικό ζήτημα, είναι συνδεδεμένη με την καπιταλιστική ανάπτυξη και αγγίζει το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων.

«Η σημερινή κατάσταση την οποία βιώνουμε επιβεβαιώνει ότι ο σημερινός χωροταξικός σχεδιασμός υπηρετεί τα μονοπώλια και όχι τις λαϊκές ανάγκες», τόνισε η Εύη Γεωργιάδου, ενώ, αναλύοντας τη στόχευση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που καθορίζουν την οικονομική ζωή έχουν ανάγκη από μεγάλα επενδυτικά σχέδια, γιατί έχουν τεράστια κεφάλαια που αναζητούν κερδοφόρα τοποθέτηση. Και αυτά τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια οδηγούν σε αντίστοιχη προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού. Απαιτούν αλλαγές στους όρους δόμησης και στις χρήσεις γης, τελείως διαφορετικές απ' αυτές που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση - Στο βήμα η Εύη Γεωργιάδου
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση - Στο βήμα η Εύη Γεωργιάδου
Το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη να αντιπαλευτεί ο αστικός χωροταξικός σχεδιασμός στο σύνολό του, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Ο χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κίνητρο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών: Από τη φτηνή και ποιοτική λαϊκή κατοικία ως την αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση και τις ασφαλείς μεταφορές. Τα απαραίτητα έργα για την υλοποίηση των αναγκών αυτών θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται από τον ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, που, απαλλαγμένος από το κυνήγι του κέρδους, θα μπορεί να διασφαλίζει μεγιστοποίηση της ποιότητας, ελαχιστοποίηση της δαπάνης εργατικής δύναμης και πρώτων υλών και σχεδιασμό των έργων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, κάλεσε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να συμβάλλουν για να ανοίξει ο δρόμος για αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική: «Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Γι΄αυτό σας καλούμε να βαδίσετε μαζί μας μέσα από τα σωματεία σας, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές αγώνα, για να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις. Ελάτε μαζί μας στο δρόμο της ρήξης, της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την ΕΕ».

Η Δανάη Γκούμα, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στη «διγλωσσία» που χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ), καθώς προσκυνά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα «ψαρεύει σε θολά νερά υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες». Σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να πρωτοστατεί στην πάλη τους μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ