Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΟΟΣΑ
Αναδιαρθρώσεις στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Τους γενικούς άξονες των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την επόμενη φάση, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Α. Γκουρία. Η παροχή «τεχνογνωσίας» αφορά σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» οι οποίες αποτελούν και πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου.

Με βάση το κοινό έγγραφο συνεργασίας που υπεγράφη προχτές στο Παρίσι και την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ συμφώνησε να παράσχει τεχνογνωσία στην Ελλάδα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξει «με περισσότερες λεπτομέρειες το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα». Τα παραπάνω συνιστούν τη συνέχιση των μέτρων που περιλαμβάνονται στις διαβόητες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν και νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα. Για μια ακόμη φορά, ομολογείται ρητά η πρόθεση ανατιμήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ, μέτρο που κρίνεται ως άμεσης απόδοσης, ενώ στην ατζέντα των «μεταρρυθμίσεων», περιλαμβάνονται τα εργασιακά, η διαμόρφωση περιβάλλοντος κατάλληλου για τους «επενδυτές», οι δημόσιες δαπάνες κ.ά.

Οι 6 άξονες της συμφωνίας

Οι έξι τομείς στους οποίους θα παράσχει «εργαλεία» και προτάσεις ο ΟΟΣΑ, όπως περιγράφονται σε ανακοίνωση του οργανισμού, σε αδρές γραμμές περιλαμβάνουν:

1. Την «ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας». Αναφέρεται ότι ο ΟΟΣΑ θα βοηθήσει την κυβέρνηση «να βελτιώσει τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και ειδικότερα να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους». Πρόκειται για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, καθώς και ενίσχυσης των επιχειρηματιών με κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας απαιτούνται, για να εξασφαλιστεί ότι οι νέες θέσεις θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, δηλαδή στις θέσεις εργασίας που χρειάζονται τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

2. Την «ενίσχυση του φορολογικού συστήματος». Ο ΟΟΣΑ θα παράσχει «υποστήριξη» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ως προς τον εξορθολογισμό των συντελεστών και τη βελτίωση της «αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας». Ως «αμεροληψία» βαφτίζουν την κατάργηση των «εξαιρέσεων» (μειωμένοι συντελεστές), ενώ η «αποτελεσματικότητα» αφορά στοχευμένες δράσεις που θα οδηγήσουν στη διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία. Παροχή τεχνογνωσίας θα δοθεί και σε ό,τι αφορά την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Με το συγκεκριμένο σύστημα, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εντοπίζει τα ίχνη off shore εταιρειών που φοροαποφεύγουν. Πρόκειται για ζήτημα που συνδέεται με τις συνθήκες του ανταγωνισμού ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους.

3. Τη «μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις». Ο συγκεκριμένος άξονας αφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των χρήσεων γης και τον καθορισμό ζωνών δραστηριότητας, οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι πολύπλοκες στην Ελλάδα και χρειάζονται απλούστευση...

4. Τα δημόσια οικονομικά και τις δαπάνες,«με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης». Ηδη η συγκυβέρνηση έχει στα σκαριά μέτρα ελέγχου, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα έσοδα και τις κρατικές δαπάνες.

5. Τη «διαφάνεια». Ο ΟΟΣΑ μπορεί να παράσχει τεχνική βοήθεια σε γενικές αρχές όπως για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου κατά της διαφθοράς. Θεωρεί, επίσης, ως ουσιαστικής σημασίας την κατάλληλη εκπαίδευση των υπαλλήλων για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.

6. Την «αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το άνοιγμα της αγοράς σε περισσότερους «παίκτες», όπως για παράδειγμα στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορικών δικτύων (λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.) «μέσω της δημιουργίας συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού και τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων». Βασικό στοιχείο κατά τον ΟΟΣΑ είναι η αντιμετώπιση της νόθευσης διαγωνισμών. «Οι ρυθμιστικές βελτιώσεις που απαιτούνται για ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα σε μια ακμάζουσα κοινωνική οικονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ