Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Μέχρι τις 24 Απρίλη θα συνεχιστούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, αναδεικνύοντας την όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και στη συγκεκριμένη περιοχή, με πρόσχημα και τη λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση της ΛΔ Κορέας». Στο μεταξύ, αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι οι αρχές της ΛΔ Κορέας «θεωρούμε ότι πραγματοποίησαν δοκιμή με διαφορετικού τύπου πυραύλους εδάφους - αέρος με μέγιστο βεληνεκές τα περίπου 200 μέτρα».

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στην ανεργία, στις μειώσεις των μισθών κ.τ.λ. Σύμφωνα με εκπροσώπους της CGTP, η συμμετοχή, σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία έφτασε το 80% - 100%.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Προβάδισμα στον κεντρο-αριστερό συνασπισμό της Σιωνιστικής Ενωσης δίνουν δύο χτεσινές δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ, τελευταία μέρα κατά την οποία επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων ενόψει των εκλογών της 17ης Μάρτη. Σύμφωνα με αυτές, η Σιωνιστική Ενωση (Εργατικό Κόμμα και Hanuah της Τζίπι Λίβνι) υπό την ηγεσία του Ισαάκ Χέρτζογκ δείχνει να εξασφαλίζει προβάδισμα 4 εδρών έναντι του Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με 26 έδρες έναντι 22, (αναφέρει η μία δημοσκόπηση) και 25 έδρες έναντι 21 η δεύτερη, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές. Στις δύο δημοσκοπήσεις η ενιαία λίστα των τεσσάρων αραβικών ισραηλινών κομμάτων, στην πρώτη κοινή κάθοδό τους σε εκλογές έρχεται τρίτη με 13 έδρες, αναλαμβάνοντας ρυθμιστικό ρόλο.

ΚΑΖΑΝ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε εμπορικό κέντρο της πόλης Καζάν της Ρωσίας 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, ανέφερε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε καφέ του εμπορικού κέντρου που βρισκόταν στον πρώτο όροφο (και πιθανά να οφείλεται σε διαρροή αερίου) προτού αυτό καταρρεύσει, παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια του. Σύμφωνα με το υπουργείο, ξένοι υπήκοοι από το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μερικές δεκάδες τραυματίες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η Βουλή του Κοσσόβου υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει στους πολίτες να πολεμούν σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την προσχώρηση ατόμων νεαρής κυρίως ηλικίας, σε ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Από τα 79 μέλη της Βουλής, 60 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 17 το καταψήφισαν και δύο απείχαν από την ψηφοφορία. Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 15 έτη για όποιον τον παραβιάσει και συμμετάσχει σε πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Οι αρχές του δυτικοαφρικανικού Μάλι σκότωσαν χτες έναν ύποπτο για συμμετοχή σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα σε εστιατόριο της πρωτεύουσας Μπαμακό κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι. Ο ύποπτος σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην συνοικία Μαγκναμπούγκου του Μπαμακό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ